Anledningen till att fler blir sjuka på vintern beror bland annat på att influensapartiklar trivs bra i torr luft. Foto: TT

Därför slår influensan till nu – kan bero på luftfuktighet

Uppdaterad
Publicerad

Influensan och kräksjukan härjar som allra värst under vinterhalvåret. Forskaren Jakob Löndahl menar att det kan finnas ett samband mellan sjukdomsspridningen och den torra luften.

Jakob Löndahl, universitetslektor i aerosolteknologi, ingår i ett forskningsprojekt vid Lund Universitet där han studerar sambandet mellan luftfuktighet och sjukdomsspridning. Han håller just nu på att forska på hur virus påverkas av luftfuktighet, främst kommer han studera noroviruset (vinterkräksjukevirus). Tidigare forskning har visat att influensaviruset tenderar att överleva bättre i torr luft.

Jakob Löndahl forskar på hur virus trivs och överlever i olika klimat

–  På vintern är luften torrare både ute och inne vilket tycks göra att vissa mikroorganismer överlever bättre, säger Jakob Löndahl.

Har samlat in virus

Forskningsprojektet har funnits i cirka tre år, och planeras fortsätta i några år till. För att studera detta har forskningsgruppen samlat virus för att se hur de överlever i olika klimat.

– Alla virus trivs inte i torr luft, det mikroorganismerna har gemensamt är att de inte tycker om uv-strålning.

En kombination

Jakob Löndahl menar att luftfuktigheten i kombination med vinterns mörker, mindre d-vitamin och känsligare slemhinnor kan vara orsaken till att fler insjuknar så här års.

Annan forskning har hävdat att en anledning till att man oftare är sjuk på vintern beror på att man är mer inomhus. Det anser Jakob Löndahl är en myt.

– Den teorin ställer jag mig tveksam till, de flesta är faktiskt inne nästan lika mycket på sommaren som på vintern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer