Personalen: ”De kör över oss alla”

Uppdaterad
Publicerad

Som SVT Nyheter Helsingborg berättade på torsdagen tänker Helsingborgs vård- och omsorgsnämnd privatisera all personlig assistans genom att nyttja LOV, lagen om valfrihet – för att spara 5,4 miljoner kronor.

Det har skapat stor oro hos de kommunala personliga assistenterna. Så här säger två av dem:

– Jag tycker inte man ska bli tvingad att byta assistans utan att bli tillfrågad. Vi har ju frågat och så men inte fått några svar, säger Lisbeth Ryberg som varit kommunanställd assistent i 17 år.

– De kör över oss anställda, kunder, anhöriga, gode män – alla, säger hennes kollega Vanja Svitzer som jobbat i yrket lika länge.

Hur förändringen kommer att beröra dem vet de inte ännu.

– Men jag har ju ingen utbildning och vad man har hört blir det bara dem som är utbildade som får fortsatt jobb, säger Lisbeth Ryberg.

– Vad som händer med mig vet jag inte. Det tar vi då, helt enkelt, säger Vanja Svitzer.

Förslaget möter kritik

Men det framförs också kritik från en tung instans inom stadens handikappfrågor. Anki Celander är ordförande i det kommunala rådet för funktionshinderfrågor och är vice ordförande i DHS Funktionshinderrörelsen i Helsingborg.

Inte heller hon hade hört någonting om sparförslaget förrän i går.

– Det slog ner som en bomb. Och man ska ha sin möjlighet att välja kommun anser vi.

Ser du några risker med förslaget?

– Ja, det gör jag naturligtvis – att det blir sämre för den enskilde. Risken om man lägger ut det här är att man får göra nyanställningar, folk får flytta på sig, det är kanske assistenter som inte vill detta. Då får man nytt folk om man har funktionsersättning och det är jobbigt.

– Vi kommer naturligtvis att agera i det här och följa det väldigt noga och se till att tala om för kommunen vad vi anser – och naturligtvis slå vakt om rättigheterna för den enskilde, säger Anki Celander.

Klubbas igenom nästa vecka

– Alla beslut som tas upp, alla förändringar – det oroar, och jag har full förståelse och respekt för det. Men detta är ett led i att vi måste klara vårt ekonomiska läge och vi tror det är en bra idé att LOV:a personlig assistans, sa vård- och omsorgnämndens ordförande Maria Nilsson (C) kring det kommande beslutet i går.

Vård- och omsorgnämnden förväntas klubba igenom förändringen den 17 mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer