Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Hansson och Anna Rosén Rösiö simmade från Helsingör till Helsingborg på torsdagen – se hur det gick i klippet ovan. Foto: SVT/Erik Ragnar Danielson

De simmar över sundet – för att fler ska få lära sig simma

Uppdaterad
Publicerad

För att lyfta frågan om fler simskolor för funktionsnedsatta fick Anders Hansson och Anna Rosén Rösiö idén att simma över sundet från Danmark till Sverige. På torsdagen var det dags att anta utmaningen.

Anders Hansson från Falun har två söner med Angelmans syndrom och Anna Rosén Rösiö från Stockholm har en bror med Downs syndrom. Båda brinner för frågan kring simskolor för personer med funktionsnedsättning.

– Vi pratar om simundervisning och risk för drunkning, men man pratar inte om hur funktionsnedsatta ska göra, säger Anders Hansson.

Från Danmark till Sverige

För att lyfta frågan bestämde de sig för att simma över Öresund från Helsingör och Helsingborg.

– Det finns ett metavärde för oss i detta. Sträckan är ungefär fyra och en halv kilometer och det finns hinder på vägen även här och det kan bli symboliskt när vi simmar här, säger Anna Rosén Rösiö.

SVT fick följa med när Anders Hansson och Anna Rosén Rösiö simmade över sundet – se hur det såg ut i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer