Linnea Nielsen övar dressyr under träningen på Landskrona ridklubb.

De gör upp om skånska titeln – för käpphästar

Publicerad

Vissa avfärdar det som lek. Åtskilliga andra betraktar det som en sport. På Landskrona ridklubb laddar ett gäng tjejer för käpphästcupen, som arrangeras av Skånes ridsportsförbund i vår.

Tjejerna på Landskrona ridklubb varvar skratt med tekniksnack och hejarop. Det krävs både kondition och smidighet för att hoppa över hindren med stil.

Tjejerna utgör ett av lagen som ska tävla i käpphästcupen med distriktsfinal på Flyinge i maj.

– Vi kan hålla på med det här i timmar. Det är bra för fantasin och man får röra på sig, säger Anna Schön, 12 år, och lagledare.

Hon är en inbiten hästentusiast och började syssla med käpphästar för några år sedan. Anna syr sina egna hästar som hon delar ut till tjejerna på träningen.

– Jag har börjat och slutat med det här flera gånger. Jag har väl påverkats av de som säger att käpphästar är töntigt och ocoolt. Men sedan har jag börjat igen. För det är så kul, säger hon.

Möter skepsis

Tjejerna möter ibland skepsis för sitt intresse. De negativa kommentarerna läser de framför allt i sociala medier. Många vågar kanske inte ens dyka upp på träningarna, tror tjejerna.

– Men när vi tränar så här tillsammans så vågar vi mer, säger Johanna Hansson Johansson.

Finsk demonstration och film – för käpphästar

I Finland är intresset för käpphästar mycket stort. Där arrangeras tävlingar – bland annat finska mästerskapen i käpphästridning – och det råder en stor aktivitet i sociala medier kring intresset. För tre år sedan arrangerades även en stor manifestation för sporten i Helsingfors. Hundratals entusiaster kom dit med budskapet ”respektera käpphästar”. ”Hobby horsing” är en finsk dokumentärfilm som vänt världens blickar mot fenomenet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.