• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

De vill få fler att välja universitetsstudier

Uppdaterad
Publicerad

Att välja att studera vidare hänger till stor del på om man har föräldrar som har högre studier i bagaget. Det vill Lunds Universitet råda bot på och genom projektet ”Skapa din framtid” vill de bredda rekryteringen. Nu är gänget på högstadieskolor i Helsingborg för att föreläsa.

I ett klassrum på Elinebergsskolan i Helsingborg sitter ett 40-tal åttondeklassare. Det är eftermiddag och många vill egentligen bara gå hem.

Men när gänget bakom ”Skapa din framtid” sätter igång så vaknar de till.

– Här är en låda med en halv miljon kronor, säger Omar Al-Mawla och sätter fram en kartong på golvet.

– Det är helt rena pengar. Hade ni tagit dem?, undrar han och åttorna nickar ivrigt. Alla hade sprungit fram för att vara den som fick med sig pengarna hem.

– Lådan symboliserar en utbildning och trots att det är helt gratis så är många som inte tar den, fortsätter Omar Al-Mawla.

Beror på föräldrarnas utbildning

Enligt en utredning som gjordes av Helene Hellmark Knutsson (S) för regeringens räkning 2015 så är rekryteringen till högskolorna snedfördelad.

”Det är fortfarande dubbelt så vanligt att de som har högskoleutbildade föräldrar går vidare till högre studier än de vars föräldrar har gymnasieutbildning som högsta utbildningsnivå”, skriver hon.

Det är det som ”Skapa din framtid” vill förändra. Och det gör dem genom att låta nuvarande och tidigare studenter på Campus i Helsingborg åka ut till skolor där det inte faller sig naturligt för eleverna att drömma om högre studier.

– Det är synd att en enda faktor ska påverka om du väljer att studera vidare eller inte. Vi vill få fler att tänka utanför den boxen, säger Mohammed Taha som är ansvarig för projektet.

Trodde universitetet kostade

Och nog gav det resultat. Åttorna fick svar på frågor som hur lång tid man har på en tenta och om man verkligen får studiebidrag och lån.

– Jag visste inte att man typ fick betalt för att gå på universitetet, jag trodde det kostade, säger Josef El-Assadi som är elev på Elinebergsskolan.

Nu funderar han på att plugga till programmerare efter gymnasiet.

Vill bli läkare i framtiden

En annan som också fick ändrade tankar kring högre utbildning var Mariam Mustapha:

– Jag trodde bara det var plugg, sova och sen mer plugg, säger hon och fortsätter:

– Men det verkar vara en stor gemenskap också. Man gör roliga grejer och får nya kompisar.

I framtiden vill hon bli läkare eller tandläkare.

– Jag vill hjälpa folk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer