Kenneth Andersson är sjöräddare i Torekov. Foto: Sjöräddningssällskapet

De vill locka fler att rädda liv till sjöss

Publicerad

Sjöräddningssällskapet är en ideell förening med drygt 225 sjöräddare i Skåne. Nu vill föreningen locka fler frivilliga livräddare.

– Sjöräddarnas arbete är helt ovärderligt. De arbetar obetalt och på sin fritid vilket är helt otroligt, säger Niklas Jendeby, kommunikationsledare på Sjöräddningssällskapet.

I Sverige finns drygt 2200 sjöräddare varav drygt 225 finns runt sydkusten och Öresund. Förra året var Sjöräddningssällskapet ute på 1275 uppdrag till sjöss.

– Vi behöver alltid bli fler, både medlemmar som kan stötta med finansiering och marknadsföring, men framför allt behövs livräddare, säger Niklas Jendeby.

Sjöräddare från Torekov prisades

Föreningen står för drygt 80 procent av samtliga sjöräddningar. Senast i mars prisades sjöräddare från Torekov för sin insats då de under tuffa förhållanden lyckades rädda livet på en man i en sjunkande gummibåt.

– Jag tänker på den kvällen då och då. Man tror knappt något sådant ska kunna hända. Nu kan vi också se tillbaka på händelsen i ett utbildningssyfte, säger Kenneth Andersson, en av sjöräddarna från Torekov.

”Kan våra vatten väl”

Sjöräddarna arbetar ideellt och har till vardags ett annat jobb. För att bli sjöräddare behöver man vara minst 16 år och kunna simma 200 meter. Man måste också kunna vara på plats i räddningsbåten inom 15 minuter.

– Vi träffar ofta personer i utsatta situationer. Till exempel om någon trillat, blivit sjuk eller har problem med båten. Vi får hjälp av andra som Kustbevakningen och sjukvårdspersonal, men vi kan våra vatten väl och är specialiserade på just sjöräddning, säger Kenneth Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer