Foto: TT

Ny tjänst ska matcha bönder med kossor

Publicerad

En bonde med många kor men med lite betesmark – en annan bonde med massor av betesmark, men inga kor. Det är en problematik som länsstyrelsen vill lösa med hjälp av ett formulär som bonden själv kan fylla i.

Det är alltså så den nya plattformen som Länsstyrelsen lanserade i fredags ska hjälpa bönder – att hjälpa varandra med sin verksamhet.

– Jag tror det kommer underlätta väldigt mycket, inte minst i sommar. Förra sommarens torka gjorde att många bönder var tvungna att nödslakta sina djur på grund av foderbrist, detta system ska hjälpa till att motverka sådana situationer, säger Fredrik Rydhagen, biolog och handläggare på Länsstyrelsen i Skåne.

Det var genom torkan som idén om att matcha olika gårdars behov med närliggande bönders verksamhet uppkom. Förhoppningen är att se till så att bönderna har bättre förutsättningar i år, om torkan skulle bli lika illa.

Stort intresse

Redan under helgen har Länsstyrelsen fått in flera ansökningar och tror att projektet kommer gynna många skånska bönder.

– Jag har svårt att se någonting negativt med detta, det har fungerat bra i de andra län som redan provat tjänsten, berättar Fredrik Rydhagen.

Huvudsyftet med den nya tjänsten är att få naturbetesmarker betade och därför riktar det sig främst till djurbönder.

Är detta lite som en dejtingapp för kossor?

– Ja, så kan man ju också benämna det, skrattar Fredrik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer