Gräsbrand Foto: TT

”Det är någon gräsbrand varje dag”

Publicerad

I södra Sverige har vi än så länge varit förskonade från större skogs- och markbränder. Men det har uppstått flera mindre gräsbränder varje dag den senaste tiden.

– Det är någon gräsbrand varje dag just nu. Hittills har vi kunnat stoppa alla mindre bränder innan de blir för stora, säger Mattias Johansson, brandingenjör på räddningstjänsten Skåne nordväst.

Under måndagen rapporterades ett par gräsbränder in till SOS Alarm. Mattias Johansson uppmanar alla som ser att det pyr i marken att först försöka släcka elden själv, utan att försätta sig i fara, och sen ringa SOS Alarm.

– Då kan man förhindra en del av spridningen.

För räddningstjänsten är det viktigt att snabbt vara på plats eftersom en markbrand eller skogsbrand kan sprida sig väldigt fort.

– I normalfallen kanske vi bara åker ut en station på en brand, men nu när det är så torrt försöker vi åka ut ett par stycken patruller. Vi tar dessutom med oss extra tankbilar med vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.