92-åriga Ella Lundström har jobbat som idrottslärare och har alltid gillat rörelse. Nu deltar hon i ett tio veckor långt träningsprogram för att stärka balansen. Två grupper har dragit igång i Helsingborg, en på Planteringen och en på Tågaborg.

Balansträning ska hålla pensionärer på benen

Uppdaterad
Publicerad

Fallolyckor skördar många offer varje år. Men det finns åtgärder som minskar fallrisken.

Ett 20-tal pensionärer träffas varje vecka för att stärka kroppen och förbättra balansen på så kallade balanspromenader.

Alla kan falla – men oftast drabbas äldre personer. Karin Karlsson är en trogen besökare på mötesplatsen Rosenknoppen på Planteringen i Helsingborg. Hon går med rullator och känner ibland att benen sviker henne.

”Känner mig så yr”

– För fyra år sedan ramlade jag och bröt lårbenshalsen, men det är mycket bättre nu. Mitt problem är att jag känner mig så yr, säger Karin Karlsson.

Hon är en av pensionärerna som tränar för att förbättra balansen. De promenerar och gör övningar i grupp – skratten hörs lång väg när gruppen tar sig an träningsredskapen.

Vid första träffen fick deltagarna göra ett balanstest tillsammans med Anette Andersson, fysioterapeut. När träningsprogrammet är slut ska testet göras igen.

– Balansen brukar bli bättre efter träningen. Vi ser även att fallrädslan minskar. Fallrädsla i sig är en stor fallrisk, säger Anette Andersson. 

Vanlig dödsorsak

Varje år blir närmare 70 000 personer inlagda på sjukhus till följd av fallolyckor. Fall är även den vanligaste orsaken till dödsolyckor, enligt Socialstyrelsens patientregister.

Men det finns saker att göra för att motverka fallen.

I den nationella Balansera mera-kampanjen, som infaller i början av oktober varje år, vill Socialstyrelsen sätta ljus på insatser som stärker balansen.

– Det gäller att se över sina läkemedel, att man äter rätt och rör på sig. Det är därför vi vill hjälpa till med att få ut folk på de här balanspromenaderna, säger Annika Friberg, arbetsterapeut.

Många slutar röra sig

Yrsel är en orsak till att många äldre undviker att röra på sig, berättar kollegan Anette Andersson.

– Många slutar röra på sig för att de är yra. Då tror hjärnan att fysisk aktivitet inte är bra – och man blir ännu mer yr när man rör på sig. Det går att komma förbi genom träning.

Eva Häggqvist är en av deltagarna som hoppas på träningen ska hjälpa henne att slippa falla.

– Jag har slagit sönder glasögonbågar, jag har skadat ögonbrynet, en hand... Det är små kanter jag inte ser – och så ligger man där. Men efter de här tio veckorna får man väl tro att det ska bli bättre, säger hon och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.