Mikaeli marknad är en högtid för att fira skörden, att allt på gården skulle vara klart inför hösten och vinterns lagring och konservering av mat och grödor. Foto: Anders Ebefeldt

”Det var då man skulle hitta någon att gifta sig med”

Uppdaterad
Publicerad

Idag, söndag, arrangeras Mikaeli marknad på Fredriksdal. Det gamla bondesamhällets stora skördehögtid väntas locka tusentals besökare.

– Det här var skördetidens stora höjdpunkt, drängarna och pigorna hade frivecka efter skörden. Förutom skördefest och möjlighet att byta jobb så var det tid för att hitta någon att gifta sig med, säger Maria Axelsson, projektledare på Fredriksdal museer och trädgårdar.

Hon reflekterar över dagen som har flera hundra år på nacken, först som en katolsk högtid för ängeln Mikael. Men som i det gamla bondesamhället blev en tid för skördefest.

Helsingborg

– Det är så mycket som förmedlas genom maten och grödorna. Som kultur och historia, folk kan få en inblick i hur det var förr, säger Maria Axelsson.

Om vädret blir vackert, tror hon att evenemanget kan locka uppåt 10 000 besökare. Mellan klockan 10 och 17 idag, söndag, är det dags. Matstånd, fårklippning och brödbakning är bara några av de saker som finns på programmet. Ett tema för året är säd och vad det kan användas till.

– Det ligger i tiden, att se hela sammanhanget. Hönsen och äggen, fåren och ullen, säger Maria Axelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helsingborg

Mer i ämnet