I klippet kan du se hur det går till när mäklaren Philip Törnmalm visar upp ett 60-talshus i Borstahusen. Foto: SVT/Cecilia Hedlund

Digitala visningar – nytt sätt att sälja på glödhet bomarknad

Publicerad

Rådet om social distans har tvingat mäklare att tänka nytt. Digitala visningar kan ha kommit för att stanna – även efter pandemin. Det bedömer Landskronabaserade mäklaren Philip Törnmalm.

Mitt i pandemikrisen blomstrar bostadsmarknaden.

De mäklare som SVT pratat med i nordvästra Skåne säger alla samma sak: Utbudet av bostäder är skralt med efterfrågan stor. Tendensen är att affärerna går fort och att en hel del objekt säljs innan visning.

I Landskrona har priserna på villor ökat med drygt 16 procent och medelpriset ligger i dag på 3,6 miljoner kronor – i nivå med Ängelholm och Höganäs. Det visar siffror från Mäklarstatistik.

”Flyttkedjor har satts igång”

– Dels har det byggts mycket och flyttkedjor satts igång, dels har Landskrona klättrat från lägre nivåer prismässigt än grannkommunerna. Det gör den procentuella ökningen större här, säger Philip Törnmalm, franchisetagare på Fastighetsbyrån i Landskrona.

Men pandemin och rekommendationer om social distansering har ändrat förutsättningarna för hans och kollegornas arbete. 

Besökare får boka in sig på på förhand och de fysiska visningarna pågår längre för att glesa ut spekulanterna.

Råder att även göra fysiskt besök före köp

Ett annat grepp är erbjudande om digitala visningar för att undvika trängsel och smittspridning.

När SVT tar rygg på Philip Törnmalm har sju personer kopplat upp sig för att se 1960-talshuset i Borstahusen via sina skärmar.

Två av deltagarna interagerar och ställer frågor via en chatt.

– Det finns hus som sålts efter enbart digitala visningar, men vår rekommendation är att man alltid gör en fysisk visning före ett köp. Annars är det svårt att utöva sin undersökningsplikt som köpare, säger Philip Törnmalm.

Blir digitala visningar kvar efter pandemin?

– I någon form tror jag det. Det är exempelvis ett praktiskt sätt att ha en första visning för en köpare som bor på en annan ort.

Så har villapriserna ökat i nordvästra Skåne på 12 månader

Helsingborg: 15,2 procent (snittpris/villa 4 470 000 kronor)

Höganäs: 15,9 procent (3 820 000 kronor)

Ängelholm: 14,9 procent (3 431 000)

Bjuv: 12 procent (1 869 000)

Klippan: 27,9 procent (1 615 000)

Svalöv: 21,2 procent (2 114 000)

I Perstorp, Örkelljunga, Åstorp, Båstad har det sålts för få objekt för att prisutvecklingen ska kunna redovisas.

Källa: Mäklarstatistik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.