Foto: TT/polisens förundersökning

Dödsskotten i Vallåkra åter i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Mannen har erkänt att han sköt ihjäl de två bröderna, men hävdar nödvärn. I dag inleds hovrättsförhandlingarna om dödskjutningarna i Vallåkra.

I somras dömdes mannen av Helsingborgs tingsrätt till fyra års fängelse för dråp sedan han skjutit ihjäl två unga bröder, båda födda på 90-talet, genom ytterdörren till sitt hem.

Mannen hade under en längre tid känt sig trakasserad och hotad av bröderna. Den 14 oktober 2015 tog de sig till hans villa i Vallåkra utanför Helsingborg. Bröderna hade då med sig kökskniv och metallrör. Mannen hade nyligen kommit hem från jobbet och omkring klockan 23 hörde han ljud utanför dörren. Enligt honom ska bröderna ha uttalat hot mot honom.

Dödsskjutningen i Vallåkra

Enligt sin egen berättelse gick mannen då och ringde en anhörig, men hörde plötsligt hur glasrutan i dörren krossas. Han lade ifrån sig telefonluren och hämtade sitt hagelgevär. Därefter ställde han sig med vapnet ungefär tre till fem meter från dörren och sköt bröderna.

Hävdar nödvärn

69-åringen medger att han sköt, men bestrider ansvar och hävdar att det förelåg en nödvärnssituation. Även åklagarna överklagade tingsrättens dom – de menar att straffet är för lågt.

– Ställt mot hans vapen har de [bröderna] inte haft en chans. Man kan likna det vid att bli skjuten bakifrån. Han har inte gett sig till känna och de har inte haft en chans att ge sig av, sa åklagare Anna Broomé under tingsrättsförhandlingens sista dag.

Till hovrättsförhandlingarna har 69-åringens försvar kallat ett nytt vittne: Bo Edvardsson, pensionerad docent i psykologi.

– Vi hoppas han ska tillföra kunskap i hur en människa fungerar under de extrema stressförhållanden vår klient befunnit sig i och vilka krav som kan ställas på en sådan person. Vi anser att tingsrätten ställt för höga krav på vilka överväganden vår klient kunde ha gjort i den situation han befann sig i säger Lars Kruse, en av 69-åringens advokater.

Sex rättegångsdagar

Den 69-årige mannen menar att situationen den aktuella kvällen var så pass hotfull att han hade anledning att frukta för sitt liv. Enligt honom var också en tredje gärningsman på väg in genom källaren.

Rättegången i Hovrätten för Skåne och Blekinge i Malmö väntas pågå i sex dagar. Till en början kommer åklagare och försvarare att hålla sina sakframställningar. Därefter ska hovrätten ta del av filminspelningar från den syn vid mannens hem som gjordes under tingsrättsförhandlingarna i våras.

Dag tre och fyra kommer förhör från tingsrätten att spelas upp. Den femte dagen kommer alltså försvarets nya vittne att höras.

Sista rättegångsdag är 18 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i Vallåkra

Mer i ämnet