En bit av den medeltida ringmuren har grävts fram under marken runt Kärnan. Foto: Joakim Frejd

Dold mur i marken runt Kärnan

Uppdaterad
Publicerad

En gömd rest av en medeltida ringmur har grävts fram runt Kärnan.

Helsingborgs stad håller just nu på och gräver ner nya elledningar kring Kärnan. Marken är högintressant för arkeologerna som nu övervakar arbetet.

– Vi har hittat en rest av den medeltida ringmuren runt kärnan. Det har man inte vetat var den har legat tidigare, säger Joakim Frejd, projektledare på Sydsvensk arkeologi som övervakar grävarbetet.

Och förmodligen finns det mycket som döljer sig under marken. Fast just nu skrapas det bara på ytan, enligt Joakim Frejd.

Viktiga pusselbitar

– Man är bara nere på 60 centimeter. Men det är väldigt spännande och vi har indikationer på att man ska vara uppmärksam när man gräver här i fortsättningen, säger Joakim Frejd som menar att det är viktiga pusselbitar som nu kommer fram både för Kärnans historia men också för stadens.

– Den har varit extremt viktig under medeltiden och framåt till 1600-talet när Danmark blev svenskt. Då rivs hela befästningen och bara tornet står kvar. Men det har funnits mycket runtomkring som ringmuren, försvarstorn, vallgravar och det ser man inte något av idag. Mycket ligger bevarat under mark, säger Joakim Frejd.

Grävarbetet väntas i huvudsak bli klart under torsdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.