Dömd pedofil får sänkt straff i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten sänker fängelsestraffet mot en 62-årig man bosatt i Nordvästskåne, som i maj dömdes till två år och sex månaders fängelse av Helsingborgs tingsrätt.

Det var i juni förra året som polisen bland annat hittade en dator med skildringar av barn i pornografiska situationer hemma hos mannen. Dessutom hittade polisen filmer som visade när 62-åringen förgrep sig på en flicka i sjuårsåldern.

I Helsingborgs tingsrätt dömdes han till två år och sex månaders fängelse, ett straff som hovrätten nu sänker till ett år och nio månader.

Hovrätten anser att mannen inte har begått lika många grova sexualbrott mot barn som tingsrätten menar. Hovrätten dömer mannen till två fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn samt fyra fall av sexuellt övergrepp mot barn.

2013 ändrades sexualbrottslagen 

I domen menar hovrätten att filmerna som använts som bevis i utredningen är tagna innan 1 juli 2013. Då ändrades straffskalan gällande grovt sexualbrott mot barn.

De sexuella övergrepp som mannen dömdes för anses i dag vara av grov karaktär, men eftersom brotten begicks innan juli 2013 ändrar hovrätten tingsrättens rubriceringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.