Barn med svår problematik har placerats på boendet som drevs utan tillstånd.

HVB-hem i Helsingborg drevs utan tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Två kommuner har placerat barn på ett HVB-hem i Helsingborg – trots att boendet bedrevs helt utan tillstånd. Nu överväger Inspektionen för vård och omsorg att polisanmäla boendets ägare.

Två ungdomar från två olika kommuner har varit placerade på det aktuella boendet i Helsingborg – men det kan inte uteslutas att fler har bott där.

Det är två ungdomar med svår problematik i bagaget och därför är Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, mycket kritiskt.

HVB-hemmet drevs av en man i 30-årsåldern från trakten.

Mannen har förekommit i flera brottsutredningar, visar SVT:s undersökning.

– I ett lämplighetstest hade han inte gått igenom och hade inte fått tillstånd, säger Joonas Terje som är enhetschef på Ivo.

Ivo kritiskt mot kommunerna

Tack vare en uppmärksam socialsekreterare i Malmö som inte hittade något tillstånd vid en enkel sökning så kunde Ivo sätta stopp för verksamheten.

Joonas Terje är kritisk mot att andra kommuner skickat svårplacerade ungdomar till Helsingborg utan att kolla upp företaget.

– Det är sorgligt och det är slarvigt. Det är en enkel sak att kontrollera.

Nu ska Ivo utvärdera om det finns skäl att även anmäla tjänstemännen på kommunerna som har placerat barnen. Ivo överväger även att polisanmäla boendets ägare.

Barn med svår problematik

De placerade barnen har varit omhändertagna enligt LVU, lagen om vård av unga, och i stort behov av vård, enligt Ivo.

– Det är barn med svår problematik och som behöver mycket stöd, säger Joonas Terje.

”Det är stora pengar i branschen”

Personen bakom företaget saknade kunskap om hur man tar hand om barn med den typen av stödbehov.

– Placeringarna upphörde för att man inte klarade av att ta hand om barnen, säger Joonas Terje.

Enligt honom är det många som tänker att HVB-hem är en lätt marknad att ta sig in på, men att många helt saknar erfarenhet av hur socialtjänst ska bedrivas.

– Det handlar om väldigt mycket pengar i HVB-branschen, säger han.

I ett svar till Ivo har mannen bakom verksamheten bett om ursäkt för att det uppstått fel i avtalen och för sin okunskap.

SVT har försökt komma i kontakt med mannen bakom HVB-boendet utan att lyckas.

Vad är HVB, stödboende och familjehem?

* HVB – Hem för vård eller boende.

En verksamhet som bedriver behandling eller är inriktad på omvårdad, stöd eller fostran. Krävs tillstånd av Ivo och ska drivas enligt socialtjänstlagen.

* Stödboende

Ett eget boende med anpassat stöd för barn och unga i åldern 16-20 år. För barn under 18 år ska det finnas särskilda skäl att placeras i stödboende. Kräver tillstånd och ska bedrivas enligt socialtjänstlagen.'

* Sis – Statens institutionsstyrelse

En statlig myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård. Det kan då handla om missbruksproblem men också ungdomar som har dömts till sluten ungdomsvård.

* Familjehem

Privata familjer som öppnar upp sitt hem för barn och unga. Är inte tillståndspliktigt men socialnämnden i respektive kommun har ansvar för att utreda familjehem och fatta beslut av barn. Driver man förmedling av familjehem så är det Ivo som ska godkänna detta.

* LVU – lagen om vård av unga

Om föräldrar eller målsman inte kan ta hand om en ungdom så blir det ett ärende i förvaltningsrätten där LVU kan klubbas igenom. Till exempel om barnet/ungdomen far illa i familjen eller om den unga utsätter sin hälsa och utveckling för risker genom brott eller missbruk. Då tar socialnämnden över bestämmanderätten över barnet.

Fakta från www.ivo.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.