Staffan Björk, projektledare för UV-anläggningen visar upp ett av de lysrör som används. Foto: Jessica Bloem

Uv-strålning ska göra drickvattnet säkrare

Uppdaterad
Publicerad

Mikroorganismer som orsakar sjukdom kan drabba tusentals om de kommer ut i dricksvattnet. Nu ska UV-strålning rena vattnet.

– Vi har tre barriärer mot skadliga mikroorganismer sedan tidigare. Men i takt med att klimatförändringarna kommer så vill vi gärna öka säkerheten med en UV-anläggning som tar vissa mikroorganismer bättre. Vi måste vara väldigt trygga med att det vatten vi skickar ut alltid är friskt och rent, säger Jörgen Johansson, vd för Sydvatten.

I framtiden förväntas riskerna för sjukdomsutbrott orsakade av dricksvatten att öka på grund av fler och kraftigare skyfall, enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten.

468 lysrör

Sydvatten producerar dricksvatten till ungefär 75 procent av Skånes befolkning i 16 kommuner. Bland andra Bjuv, Helsingborg, Landskrona, Malmö och Lund. I Ringsjöverket renas vattnet till drygt hälften av kunderna och under torsdagen invigdes en helt ny UV-anläggning med nästan 500 lysrör.

– Rent förenklat går uv-ljuset in i cellens dna och bryter upp det så att mikroorganismerna inte kan kopiera sig själva. De blir inaktiva, helt enkelt, berättar Per Johansson, produktionschef på Ringsjöverket.

– UV-behandlingen är väldigt effektiv, den renar vattnet till 99,9 procent.

Stora utbrott blev väckarklocka

2010 och 2011 blev hela 47 000 personer i Östersund och Skellefteå magsjuka av parasiten cryptosporidium i dricksvattnet. Det är de största utbrotten någonsin i Sverige hittills. Det fick flera vattenverk att se över sina reningssystem.

Sydvatten menar att risken för utbrott är extremt liten men om ungefär två år ska ändå alla deras kunder få sitt vatten UV-renat. Även Vombverket ska få en UV-anläggning.

– Det allvarliga som vi har sett är att utbrott kan drabba så väldigt många. Svaga och äldre personer riskerar till och med att dö i en kraftig epidemi. Det som har hänt på olika ställen i landet har gjort intryck på oss, allmänheten och politiker, säger Jörgen Johansson, vd på Sydvatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.