Boende i närheten fick evakueras efter branden. Foto: Mikael Nilsson

Villabrand i Helsingborg – två hus totalförstördes

Uppdaterad
Publicerad

Två villor och ett garage brann ner i Helsingborg. Den farliga röken som spreds i samband med branden är nu skingrad.

– Vi har avbrutit VMA, viktigt medelande till allmänheten, klockan 17. Inga människor är skadade och personer i evakuerade hus runt omkring branden har kunnat återvända hem, säger Lars Anderberg, inre befäl på räddningtjänsten.

Det första larmet om villabranden på Januarigatan på Sofieberg i Helsingborg inkom strax före klockan 13 på torsdagen. Räddningstjänst och ambulans larmades till platsen.

Boende fick stänga fönster och ventilation

Två villor och ett garage brann kraftigt och närliggande villor utrymdes eftersom det fanns risk för ytterligare spridning. En av villorna har har ett tak av eternit, vilket gjorde röken mycket farlig att andas in.

Boende i närområdet fick evakueras. Personer som befann sig i närområdet men som inte evakuerades av räddningspersonal ombads att hålla sig inomhus och stänga fönster och ventilation.

Två villor och ett garage totalförstördes, en tredje villa skadades av branden som nu är släckt.

– Räddningstjänsten har gått över till restvärdesräddning över natten så att det inte uppstår nya bränder, säger Lars Anderberg.

Vad som orsakade branden är i nuläget oklart.

– Vi har jobbat med förhör på plats men det är ännu inte klart om det handlar om brottsmisstanke eller inte, säger Evelina Olsson, presstalesperson på polisregion syd.

På fredagen meddelade polisen att ärendet rubriceras som allmänfarlig vårdslöshet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.