Havslivräddarna Hampus Olsson, Marcus Gyllenberg och Johanna Weiler höll till på Fria bad i Helsingborg i veckan. Foto: Simon Melin/SVT

Dubbelt så många drunkningar i Skåne i år

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har antalet drunkningsolyckor i Skåne varit dubbelt så många jämfört med hela förra året. I Helsingborg, som är en av de orter som har utbildade havslivräddare, har däremot ingen omkommit hittills.

Trots att vädret i veckan varit ogästvänligt fanns det några enstaka badgäster på Fria bad. På Helsingborgs nordligaste utpost hittar vi de tre havslivräddarna Hampus Olsson, Marcus Gyllenberg och Johanna Weiler

– Det har inte varit det bästa vädret i år så det har inte varit lika mycket att göra som förra året, men när det väl har varit fint så har det varit mycket, säger Hampus Olsson havslivräddare.

Antalet personer som omkommit vid drunkningsolyckor har varierat från år till år i Skåne. Hittills detta året handlar det om åtta personer, jämfört med fyra personer under hela förra året, enligt Svenska livräddningssällskapet i Skåne.

Vill ha fler havslivräddare

Nu efterfrågar Svenska livräddningssällskapet i Skåne att fler kommuner, tillsammans med räddningstjänsten, inför havslivräddare. Idag finns detta endast på fyra orter i Skåne.

Först ut var Malmö som redan på 1950-talet införde livräddare på stränderna. Därefter följde Helsingborg, Ängelholm och nu senast Vellinge.

– Vi ser samma tendens att där det finns livräddare på stränderna så minskar också drunkningarna, säger Göran Bertilsson, pressansvarig på Svenska livräddningssällskapet i Skåne.

Nonchalanta badgäster

Havslivräddaren Hampus Olsson säger att det vanligaste misstaget han och hans kollegor stöter på är att badgästerna är ouppmärksamma.

– Folk sitter och kollar på mobilen istället för att vakta varandra. Sedan är många dåliga på att följa rekommendationerna som finns där av en anledning, säger han.

Som SVT Nyheter tidigare rapporterat om så har de flytande badleksakerna inneburit ett allt större besvär för sjöräddningen något som Hampus Olsson också bekräftar.

– Om det är frånlandsvind kan det gå hiskligt fort. Då är det rätt illa om den farit ut två, tre hundra meter där det finns vattenskotrar och andra båtar. Om du inte kan simma är du på djupt vatten och då kan det gå illa, säger han.

Drunkningsolyckor

Antalet omkomna vid drunkningsolyckor i Skåne:

2017: 8 personer

2018: 11 personer

2019: 4 personer

2020: 4 personer

Hittills under 2021: 8 personer

I juli i år miste 26 personer livet vid drunkingsolyckor totalt i landet, jämfört med 11 personer under juli 2020, visar en preliminär sammanställning från Svenska Livräddningssällskapet.

Källa: Svenska Livräddningssällskapet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.