Provtagningspinnen från ett covid-19 test placeras i ett provrör. Foto: Johan Nilsson/TT

Dubblering av antalet coronatester i Helsingborgs personaltält

Uppdaterad
Publicerad

I drygt en vecka har även vård- och omsorgspersonal från kommunerna i Nordvästra Skåne kunnat testa sig för covid-19. Det har ökat trycket rejält i tältet utanför Helsingborgs lasarett.

I drygt en vecka har även vård- och omsorgspersonal från kommunerna i Nordvästra Skåne kunnat testa sig för covid-19. Det har ökat trycket rejält i tältet utanför Helsingborgs lasarett.

– Första veckan såg vi nästan en fördubbling av antalet tester och det har fortsatt öka även denna vecka, konstaterar Anna-Karin Albin som är verksamhetschef vid lasarettet med ansvar för personaltestningstältet.

Men det finns kapacitet för fler.

– Vi antar att det funnits ett uppdämt behov gällande kommun och omsorgsanställda, vi vet ännu inte om vi nått kulmen men har kapacitet för en fortsatt ökning.

Andelen smittade relativt konstant

Totalt sedan slutet av april har nu totalt cirka 550 tester utförts i personaltestningstältet i Helsingborg.

De senaste uppdaterade resultaten visar att cirka 14 procent av de provtagna är smittade med covid-19, vilket inte är någon större förändring jämfört med när bara sjukhuspersonalen hade möjlighet att testa sig.

– Andelen smittade har legat runt 13-15 procent de senaste veckorna här uppe i nordvästra Skåne, säger Anna-Karin Albin.

Covid-19 test av sjukhus och omsorgspersonal

Totalt har 550 personer testats i personaltältet utanför Helsingborgs lasarett sedan uppstarten. 

Den 14/5 möjliggjordes testning, även av kommun och omsorgsanställda i Nordvästra Skåne, med misstänkt smitta.

11-15 maj dubblerades antalet tester till drygt 130 stycken jämfört med veckan innan.

18-21 maj utfördes 160 tester, majoriteten av kommunalanställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.