23 elsparkcyklar hittades i vattnet. Foto: Jonny Magnusson

23 elsparkcyklar fiskades upp i Norra hamnen

Uppdaterad
Publicerad

I 16 år har dykarna i Sportdykarklubben Delfinen rensat Norra hamnen. I dag var det dags igen, och årets storfångst blev 23 stycken elsparkcyklar.

I år samarbetar dykarna med medlemmarna i Facebookgruppen Strandstädarna och det är som vanligt hamnbassängen i Norra hamnen som ska få bottnen rensad från skräp – från norra delen till Kvickbron.

Bottenfynden har varierat mellan åren. Förra året hittade dykarna åtta elsparkcyklar, en siffra som var betydligt högre i år.

– I dag har vi fiskat upp 23 elsparkcyklar, det var över alla förväntningar. Själva städningen har gått jättebra, vi har fått stort stöd, säger dykarklubbens miljöansvariga Jonny Magnusson.

Utöver elsparkcyklar hittades bland annat möbler och vanliga cyklar. Foto: Jonny Magnusson

Burkar och flaskor

I övrigt plockade de även upp vanliga cyklar, flaskor och burkar. 

– Dryckesförpackningar, från flaskor och burkar till plastmuggar, har det hela tiden varit gott om, säger Jonny Magnusson.

Restaurangmöbler slängs i hamnen

Andra vanliga fynd genom åren är restaurangmöbler, både stolar och bord åker ner i hamnbassängen.

– Och så hittar vi förstås mängder av fimpar.

Men Jonny Magnusson konstaterar också att båtägarna blivit bättre på att ta tillvara sitt skräp.

– Vi hittar allt mindre vid båtarna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.