Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Josefine Gren, ordförande på samhällsvetarkårens Helsingborgssektion Agora, och Anton Silverbern, på samhällsvetarkåren i Lund, vill se att biljetten mellan Lund och Helsingborg blir billigare. Hör om studenternas missnöje över Skånetrafiken i videon. Foto: SVT

Studenter på Campus Helsingborg missar undervisning: ”För dyrt att pendla”

Uppdaterad
Publicerad

Studenter som pendlar till Campus Helsingborg är missnöjda med biljettpriset, visar en enkät som studentkomittén gjort. Priset på en 30-dagars biljett som efter höjningarna ligger på 982 kronor gör att många studenter skippar undervisning på plats.

Josefine Gren, ordförande på samhällsvetarkårens Helsingborgssektion Agora, pendlar tre till fem dagar i veckan mellan Lund och Helsingborg. Hon har innan prisökningen lagt 899 kronor i månaden på att pendla.

– Det gör att man kanske inte kan lägga pengar på det där lilla extra såsom att ta en öl för att fira att en tenta är klar, säger Josefine Gren.

91,9 procent tycker studentrabatten inte är nog

Studenter får 25 procent rabatt för att resa med Skånetrafiken men majoriteten av de studenter som pendlar till Helsingborg tycker att det borde vara billigare. Det visar enkäten som Campus Helsingborgs studentkomitté gjort där cirka 550 studenter svarat.

Biljetten som gäller mellan Lund och Helsingborg sträcker sig över hela Skåne, vilket gör priset dyrare och enligt enkäten tycker 95,1 procent av studenterna att det inte är nödvändigt.

Vill ha mellanzoner

Istället vill studenterna se en mellanzon mellan Lund och Helsingborg som det finns mellan Lund och Malmö.

-  Jag tror inte många utnyttjar att biljetten täcker hela Skåne, så en mellanzon vore en jättebra lösning, säger Anton Silverbern på samhällsvetarkåren i Lund.

Skånetrafiken svarar att mellanzoner som ger billigare biljettpriser i Skåne är sträckor inom 3,5 mil, det gör att sträckan mellan Lund och Helsingborg inte är möjlig att göra billigare då avståndet är ca 5,6 mil.

Hör studenternas kritik och Skånetrafikens svar i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.