Fredrik Jansson (t h) vill återuppliva Rosfestivalen och får råd av tidigare arrangören Ewe Windahl (t v) Foto: Minna Korsgren/SVT

Efter 15 år – Fredrik vill väcka liv i Rosfestivalen

Publicerad

Under 20 års tid var Rosfestivalen ett populärt sommarinslag i Ängelholm. Nu vill en liten grupp återuppliva festivalen – men arbetet går trögt.

När Rosfestivalen i Ängelholm var som störst runt millennieskiftet varade den i tre dagar, och de dåvarande arrangörerna räknar med att omkring 50 000 personer besökte den.

Mest karaktäristiskt för festivalen var roskortegen, med rosklädda ekipage från lokala företag och föreningar, dekorerade av florister från hela landet, som tågade genom staden. Under dagarna utsågs också en rosdrottning bland fyra kandidater.

Ängelholm

– Man ville vara hemma det datumet och tog ledigt från jobbet när festivalen var, minns Fredrik Jansson. Det var fest, hela staden firade och hade skoj.

Tidigare arrangören följer arbetet

Festivalen drevs som en ideell förening. Den är fortfarande registrerad men har inte varit aktiv sen den sista festivalen 2005. Ewe Windahl, som fortfarande formellt är ordförande, följer det nya initiativet som bollplank – men är själv inte aktiv i planeringsarbetet. 

– När de har planerat färdigt får de heta Rosfestivalen men de måste ha en organisation, de måste ha en ekonomi, de måste ha platser att vara på, blommor, artister och ha krögarna med sig, säger Ewe Windahl. Så det är en lång process de har, jag är inte säker på att de är riktigt övertygade om detta.

Ewe Windahls tavla av Rosfestivalen är gjort av den lokala konstnären Ebba-Kristina Wingårdh. Foto: Minna Korsgren

Saknar styrelse

Det har gått ungefär ett år sen ängelholmaren Fredrik Jansson tog initiativ till att väcka festivalen till liv igen. Allt startade med en grupp för entusiaster på Facebook men ledde fort till regelbundna möten. Kontakter med tidigare arrangörer, Ängelholms kommun och lokala företag har tagits. Men sen har arbetet gått trögt, trots att intresset bland lokala intressenter är stort, enligt Fredrik.

 – Vi behöver kontinuitet och vi behöver få ihop en fast styrelse. Men man tar ju av folks fritid. Många vill men mycket kommer emellan. Efter många möten känner man att man börjar ge upp lite grann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ängelholm

Mer i ämnet