Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Benjamin och Nikki är två av de barn inte får gå på ridläger i år. Foto: Markus HjortsmanVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter 17 år – barnens ridsjukgymnastikläger ställs in

Uppdaterad
Publicerad

De intensiva ridsjukgymnastiklägren för barn med funktionsnedsättningar har hjälpt många genom åren. Nu är det slut med det – Region Skåne lägger ner lägerverksamheten då det råder brist på kompetent personal.

Drygt 400 barn har deltagit sedan lägren startade på Söderåsens Forsgård för 17 år sedan. Efterfrågan är stor och barnen står i kö för att få en av de 24 platserna på de tre läger som anordnats varje år.

Intensiv träning

På lägren tränar de två gånger om dagen i en hel vecka och det är just den intensiva träning som är så viktig, menar Lena Landin som sitter i styrelsen på patientföreningen FUB, för Utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna.

Hon har även en dotter som tidigare deltagit på lägren.

– När jag berättade för min dotter att hon kommit med på lägret efter att hon stått som reserv var hennes spontana reaktion ”men så bra mamma! Efter den träningen kan jag ju faktiskt sitta själv på toaletten sen”, berättar Lena Landin.

Nya vänner

Det är inte bara träningen som lockar barnen, att få vara nära hästarna är minst lika viktigt. Det är även en stor möjlighet att hitta nya vänner.

– Det är viktigt för både barnen och föräldrarna som är med, att dela erfarenheter med andra som befinner sig i liknande situationer, säger Lena Landin.

En bemanningsfråga

De inställda lägren är inte en fråga om ekonomi. Region Skåne poängterar att det råder brist på kompetent personal.

– Det handlar om att vi idag inte har tillräckligt med certifierade ridsjukgymnaster i verksamheten, säger Petra Bovide, verksamhetschef Barn- och ungdomshabiliteringen på Region Skåne.

För att vara instruktör i dessa sammanhang krävs, utöver sjukgymnastik, en gedigen hästvana.

– Precis som på många ställen inom hälsa- och sjukvården har vi en utmaning i att rekrytera personal, berättar Petra Bovide.

Istället prioriterar Region Skåne individuell ridsjukgymnastik till alla barn runt om i Skåne, något som inte finns i dagsläget.

Se mer om lägret i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer