Eddie är ett av de 14 barn i Tånga som fick beskedet att de inte längre behövde byta skola på grund av skolskjutsen.

Efter kritiken – kommunen backar i skolskjutsfrågan

Uppdaterad
Publicerad

De 14 barn i Tånga som stod utan skolskjuts och därför skulle tvingas byta skola kan nu andas ut. Precis innan skolstart meddelade Höganäs kommun att barnen visst kan åka med skolbussen – om de tar sig till närmaste hållplats.

SVT Nyheter Helsingborg har tidigare rapporterat om att skolskjutsen för barn i Tånga skulle ställas in på grund av att bussen inte längre skulle köra över kommungränsen.

Detta innebar att bussen ändå skulle köra förbi barnen i Tånga för att hämta barn på andra sidan kommungränsen. Det handlade bland annat om Eddie, 13,  som skulle tvingas byta skola efter hela sex år på Jonstorpsskolan.

Ingen skyldighet

Höganäs kommun har ingen skyldighet att erbjuda Tångabarnen skolskjuts till Jonstorpsskolan, då Tånga ligger i Helsingborgs kommun och skolan i Höganäs kommun.

– Skollagen kräver inte det, säger Pia Möller, ordförande i utbildningsnämnden.

Kommunens vändning – erbjuder barnen skolskjuts

Men nu har alltså nämnden beslutat att barnen från Tånga trots allt ska få åka med skolbussen till Jonstorpsskolan.

Däremot kommer inte bussen stanna i Tånga, trots att den ändå passerar byn. I stället får barnen kliva på i Viaköp.

– Barnen från Tånga får alltså åka med, men inte från hemmet – utan från närmaste hållplats i Viaköp där bussen ändå hade stannat, säger Pia Möller, ordförande i utbildningsnämnden.

Från början beviljades barnen inte skolskjuts till sin gamla skola – nu har ni ändrat er. Varför?

– Det var av medmänsklighet, säger Pia Möller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.