Foto: Firas Rizak Tuma/SVT

Efter giftskandalen – Befesa får dra igång produktionen

Uppdaterad
Publicerad

Efter fem månaders produktionsstopp godkänner nu länsstyrelsen Befesa Scandusts saneringsåtgärder. Den 15:e maj går företaget upp i produktion igen.

Skandalen slog ned den åttonde december, länsstyrelsen stoppade all verksamhet efter att de uppmätt höga halter av cyanid och tungmetaller på fabriksområdet på Varvsudden i Landskrona.

Nu, fem månader senare, efter ett omfattande arbete från företagets sida godkänner länsstyrelsen de åtgärder som vidtagits och häver produktionsstoppet. Beslutet fattades på ett möte i eftermiddags.

– Det stämmer vi godkänner deras hantering och nya produktionslinje, säger Annelie Johansson som är miljödirektör på Länsstyrelsen Skåne. 

Torr hantering av giftigt slam

Befesa Scandust är ett metallåtervinningsföretag. Nu har företaget infört en återvinningslinje där avfallsslammet som innehåller cyanid och tungmetaller torkas, det kommer även hanteras och lagras under tak för att undvika att det läcker gift till omgivningen.

Foto: Firas Razak Tuma

– Vi är naturligtvis glada över att den här processen får ett avslut. Trots att vi får klartecken att köra igång idag kommer det ta tid att starta upp verksamheten. Vi räknar med att starta den femtonde maj, säger  Per-Anders Hjort som varit projektledare på företaget och numera är ordförande i Befesa Scandusts svenska styrelse.

Det återstår för företaget att gräva upp de jordmassor som är förorenat på fabriksområdet.

Per-Anders Hjort vill inte berätta vad skandalen kostat företaget men det rör sig om stora summor. Bland annat har de totalt åttio anställda i Landskrona jobbat under hela perioden med de nya investeringarna som installerats.

Foto: Firas Razak Tuma

En av de anställda är Kent Kronqvist som också är ordförande i den lokala IF Metall-klubben på företaget.

Han säger att de anställda inte har varit oroliga för att utsläppen av tungmetaller och cyanid påverkat deras hälsa.

Istället gällde oron när länsstyrelsen stoppade produktionen vad som skulle hända med företaget.

– Men vi fick snabbt besked om att problemen skulle åtgärdas och att verksamheten sedan skulle fortsätta. Då spred sig ett lugn. Och nu ska det bli skönt att få dra igång igen, säger Kent Kronqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.