Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Majoritet av patienter nöjda med AI-satsningen i vården Foto: SVT/Markus Hjortsman

Majoritet av patienter nöjda med AI-satsningen i vården

Publicerad

Får några veckor sedan meddelade Region Skåne en satsning på artificiell intelligens i primärvården. Vårdcentralen på Råå var en av de första som fick testa den digitala tjänsten – något de nu säger sig vara mycket nöjda med.

SVT har tidigare berättat om AI-satsningen på vårdcentraler i Skåne. Sedan en tid tillbaka har vissa besökare på vårdcentralen på Råå blivit hänvisade till läsplattor där man får besvara frågor om sitt besök genom den nya digitala tjänsten.

– Beroende på dina svar så anpassas följdfrågorna och på så sätt får sköterskorna och läkarna en sammanfattad helhetsbild kring varför patienten besöker vårdcentralen, säger Sara Appeltofft, enhetschef på vårcentralen på Råå.

Det kommer aldrig finnas ett tvång att använda läsplattorna men enligt Region Skånes egna enkäter har nästan alla patienter som testat tjänsten varit nöjda.

– Här på Råå har det sällan varit någon som inte kan hantera tekniken, oavsett ålder. De flesta uppskattar att i lugn och ro få beskriva sina problem och sen får de en tydlig beräknad väntetid, säger Sara Appeltofft.

Från vårdcentralens sida ser man resultat genom kortare köer och ökad patientsäkerhet.

SVT besökte vårdcentralen på Råå för att se vad personal och patienter själva hade att säga om satsningen på digitalt vård. Se resultatet i klippet ovan.

Här är vårdcentralerna som testar digitala tjänsten

Visa
  • Vårdcentralen Råå
  • Vårdcentralen Ramlösa
  • Vårdcentralen Östermalm (Kristianstad)
  • Vårdcentralen Sösdala
  • Vårdcentralen Dalby
  • Vårdcentralen Sjöbo
  • Vårdcentralen Kärråkra (Eslöv)
  • Kvälls- och helgmottagningen i Malmö

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer