Nybroskogen och Kronoskogen ska skyddas från bebyggelse men bli mer tillgängliga för ängelholmarna – hör mer om de styrande politikernas planer i klippet ovan. Foto: SVT/Stina Sandström

Efter kommunens köp: Så ska Ängelholms centrala skogar användas

Publicerad

Nybroskogen blir en zon för aktiviteter och Kronoskogen en plats för naturupplevelser. Så är den politiska majoritetens plan för de två centrala skogsområdena i Ängelholm.

För fyra år sedan köpte Ängelholms kommun Nybroskogen och Kronoskogen och sedan dess har det diskuterats vad som ska hända med det 310 hektar stora området. Nu har den blågröna politiska majoriteten kommit fram till en plan.

– Vi vill göra Kronoskogen till ett lugnt område med fokus på rekreation och naturupplevelser och Nybroskogen till en aktivitetsskog med motion och andra aktiviteter, säger Robin Holmberg (M) kommunstyrelsens ordförande.

Ingen bebyggelse

Två områden i skogarna har tidigare pekats ut som möjliga för exploatering och byggande av bostäder av den förre markägaren, men detta är inte aktuellt.

– Det finns ingen politisk majoritet för det så den dörren stänger vi helt, säger Robin Holmberg.

Ökad tillgänglighet

Däremot ska Kronoskogen bli mer tillgänglig genom spångar och ramper och kan komma att öppnas upp genom linbanor och hängbroar mellan trädtopparna.

För att skydda skogen kan delar av den också bli naturreservat.

Förutom detta vill de styrande politikerna göra Rönneholmsön till ett kulturreservat och öppna ett Naturum vid Järnvägens museum.

Robin Holmberg (M) presenterade tillsammans med Karl-Otto Rosenqvist (MP), Charlotte Engblom Carlsson (L), Liss Böcker (C) majoritetens planer för Nybroskogen och Kronoskogen. Foto: SVT/Stina Sandström

Förslag ska utformas  – oppositionen kritisk

Oppositionsrådet Lars Nyander (S) tycker också att skogen ska skyddas men är kritisk till att de styrande politikerna inte diskuterat planerna i den styrgrupp som finns för att arbeta med frågan.

– Jag tycker det är dåligt. Vi har tillsatt en arbetsgrupp där man ska titta på frågan och sedan kommer de med ett eget förslag utan att vi oppositionspartier har varit med på någonting, säger han.

Nu ska ett förslaget beredas inom politiken och sedan ska godkännas av fullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.