Mikael Henrysson (SD), kommunalråd i Bjuv säger att kommunen inte kommer att gå med på en fiskodling på marken intill de boende i Gunnarstorp. Foto: SVT/Stina Sandström

Efter kritiken – nej till fiskodling nära boende i Gunnarstorp

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer inte att bli någon fiskodling på åkermarken intill de boende i Gunnarstorp. Det meddelar nu kommunstyrelsens ordförande Mikael Henrysson (SD).

– Den platsen är inte aktuell, säger han.

Ett norskt bolag vill etablera en stor landbaserad fiskodling i Gunnarstorp i Bjuv på en åkermark intill ett bostadsområde. Men de boende har protesterat mot planerna på grund av oro för lukt, buller och ökad trafik, något SVT NYheter Helsingborg rapporterat om tidigare.

Nu meddelar kommunalrådet Mikael Henrysson (SD) att kommunen inte kommer att gå med på att lägga en fiskodling på den tilltänkta platsen.

– På den detaljplanen blir det ingen fiskodling och är det så att de försöker lägga den där kommer vi att ta bort detaljplanen, säger han.

”En sten föll från hjärtat”

Beskedet från kommunen är en stor lättnad för de boende i Gunnarstorp.

– Det känns jätteskönt. Alla de som inte har kunnat sova på nätterna och har funderat på att sälja sina hus kan andas ut. Det var som att en sten föll från hjärtat, säger Martina Pålsson, en av de boende.

Etableringen av fiskodlingen i Bjuv kan fortfarande vara aktuell – men kommunen vill då att den läggs en bit bort från bostadsområdet där inte vägen i Gunnarstorp skulle trafikeras med tung trafik.

– Vi har sagt att vi i så fall vill att de bygger från Åstorps industriområde från norr till söder och att odlingen stoppas cirka 500 meter från villorna i Gunnarstorp, säger Mikael Henrysson (SD).

Vattenfrågan olöst

Däremot är han fortfarande frågande till om kommunens vattenförsörjning räcker till att driva en så stor fiskodling som planeras.

– De har skickat in ett förslag till samverkansavtal med NSVA och den frågan ska utredas men jag tror inte det finns den mängden vatten i kommunen som behövs, säger Mikael Henrysson.

SVT Nyheter Helsingborg har sökt företrädare för det norska företaget Nordic Salmon utan resultat.

 a

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.