Foto: Johan Nilsson / TT

Efter kulspruteinlägget – nu lämnar hon SD

Uppdaterad
Publicerad

SD-politikern Gunilla Schmidt från Åstorp föreslog att flyktingar skulle mötas med en kulspruta på Öresundsbron. Nu har hon lämnat Sverigedemokraterna. Beskedet fick partiets gruppledare i Åstorp, Peter Lindberg, vid ett möte på söndagen.

Gunilla Schmidts uttalande på Facebook att någon borde ställa sig på Öresundsbron med en kulspruta ledde till starka reaktioner. Partivännerna i Åstorp har tidigare i veckan enats om att hon bör lämna sina politiska uppdrag i kommunen.

Inte gått att nå

Gunilla Schmidt var andra namn på SD:s valsedel i valet i september. Men enligt gruppledaren Peter Lindberg har de inte kunnat nå Schmidt sedan hennes kommentar på Facebook.

Gunilla Schmidt är sambo med en annan av SD:s förtroendevalda i Åstorp, Rolf Ottosson. Peter Lindberg hade på söndagen ett möte med Rolf Ottosson.

– Han meddelade mig att han och Gunilla Schmidt har lämnat Sverigedemokraterna och är ej medlemmar längre, skriver Peter Lindgren i ett sms till SVT Nyheter Helsingborg på söndagskvällen.

Båda har dock beslutat sig för att behålla sina politiska uppdrag i kommunen, enligt Peter Lindberg.

Sade upp sig

Gunilla Schmidt var tidigare även nämndeman vid Helsingborgs tingsrätt, men valde att lämna uppdraget när Facebook-inlägget nådde allmänheten.

– Jag anser att hennes uttalande är ytterst olämpligt och oprofessionellt. Det kan skada förtroendet för domstolen, sade Ylva Norling Jönsson. chef för tingsrätten i Helsingborg.

I Sydsvenskan förklarade Gunilla Schmidt att inlägget skrevs i affekt samt att hon beklagade formuleringen. SD:s presschef Henrik Vinge kallade inlägget för ”extremt olämpligt” och att det skulle kunna få konsekvenser för hennes SD-medlemskap.

SVT har vid upprepade tillfällen sökt Gunilla Schmidt. Hon dök heller aldrig upp under Åstorps kommunfullmäktige på måndagskvällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer