Stormen Malik slukade sanddyn – nu har Fortuna strand fått ny sandbuffert

Uppdaterad
Publicerad

För att dämpa effekterna av kusterosionen har Helsingborgs stad, med hjälp av EU-medel, byggt upp sanddyner längs Fortuna Strand.

Men stormen Malik visade ingen nåd – och hela arbetet försvann i en enda tugga. Nu har dynerna byggts upp igen. 

I Fortuna är strandremsan smal och här utgör erosionen ett hot för närliggande vägar, ledningar och bebyggelse.

Av den anledningen har Helsingborgs stad, med hjälp av pengar från EU, testat naturanpassade metoder för att hantera erosionen.

Malik åt upp första delen

I mitten av förra året stod första etappen av arbetet färdigt.

En sanddyn hade byggts upp som en skyddande barriär mellan stranden och bebyggelsen.

Men så drog stormen Malik in över Skåne 29-30 januari.

I klippet ser du hur högvattnet och stormarna under en helg förde bort hela arbetet, samt sandstaket och bryggor.

Det går att se det som ett misslyckande. Men det gör inte Linda Hellberg, naturvårdare i Helsingborgs stad.

– Troligtvis hade erosionsbranten varit ännu närmare vägen om vi inte lagt ut någon sand. Så jag skulle säga att det var tur att vi hann så långt, säger Linda Hellberg.

Dynerna var färdiga i fjol – men efter stormen Malik i slutet av januari var alltsammans borta. Så här såg det ut då. Foto: SVT/Cecilia Hedlund

”Nu köper vi oss tid”

Fler stormar lär komma – och fler åtgärdar kommer att behövas.

– Den här åtgärden varar inte för evigt och vi vet att vi kommer bygga på den efterhand, säger Elisabet Lindberg, strandansvarig i Helsingborgs stad.

– Nu köper vi oss tid, samtidigt kan vi hoppas att vi under de kommande åren hittar andra metoder som är bättre än den här.

Efter Malik har nya sanddyner byggts upp. Därtill har stranden i ett avgränsat område breddats med 20 meter.

En utmaning som projektet fått hantera är just svårigheten att hitta sand.

Invånare i Fortuna har i kontaktat kommunen och klagat på att sanden som lagts ut är grov – och avvikande från den annars ljusa och mjuka sanden som ligger där.

– Det är svårt att hitta exakt samma sand som ligger här. Men den vi lagt ut uppfyller kraven när det gäller kornstorlek, den är ren och innehåller inga föroreningar, säger Linda Hellberg.

EU-projekt med fokus på Skånes kust

Helsingborgs stad deltar i det EU-delfinansierade forskningsprojektet Life Coast Adapt. Syftet är att minska de negativa effekterna av kusterosion och att hitta mer hållbara sätt att klimatanpassa kusten. Under projektets femåriga period (2018-2022) anläggs och utvärderas olika typer av så kallade naturbaserade skydd längs Skånes kust. Åtgärder görs på stränder i Grå Läge, Domsten, Hittarp och Fortuna.

3000 kubikmeter sand har totalt lagts ut i Fortuna. Den kommer ifrån muddringar som gjorts dels vid Ålabodarna och dels vid Nyhamnsläge. Den sluttande sanddynen består av överskottssand från Västkustbanan. 

Nu när projektet gått i hamn ska forskare från Lunds Universitet och Lunds Tekniska Högskola följa upp resultaten. 

Källa: Helsingborgs stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.