Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
44 lokala partier i landet fick över 10 procent av rösterna i årets kommunalval. Däribland Hoforspartiet och Bollnäspartiet /Arkivbild Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Regeringen har fallit – Helsingborgs stad kan få dyr nota för extraval

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Stefan Löfven (S) fällts av riksdagen står han inför två val. Antingen utlyser han extraval eller så lämnar han in sin avskedsansökan.  Valnämnden i Helsingborg möts under tisdagen – ett extraval kan stunda i höst. Det kostar i så fall Helsingborgs stad 7,5 miljoner kronor.

Vid riksdagens misstroendeomröstning i dag stod det klart att Stefan Löfven saknar riksdagens förtroende.

Nu har Stefan Löfven (S) sju dagars betänketid på sig innan han behöver ge ett definitivt besked till talmannen. Det handlar alltså om tisdag efter midsommarhelgen.

Han står mellan att välja extraval eller att be talmannen försöka utse en ny statsministerkandidat.

Beredda att dra igång valarbete

Enligt grundlagen ska ett extraval ske inom tre månader efter att det har utlysts. Mycket tyder alltså på att extraval, om detta blir verklighet, kommer att ske i höst.

Magnus Grill (L), ordförande i val- och demokratinämnden i Helsingborg bedömer att det går att ordna ett extraval i Helsingborg inom tre månader.

Val- och demokratinämnden i Helsingborg möts under tisdagen för att diskutera läget.

– Blir det ett extraval så kör vi gång omedelbart. Vi kallar i så fall in volontärer, det är inga svårigheter, säger säger Magnus Grill, ordförande i nämnden.

Ett val kostar staden ungefär 10 miljoner kronor. Efter statsbidrag landar notan för staden på cirka 7,5 miljoner, enligt Magnus Grill.

Anledningen till regeringskrisen är att regeringen avser att införa marknadshyror på nyproducerade lägenheter från och med nästa sommar.

Det var en av punkterna som slogs fast i januariavtalet som legat till grund för Socialdemokraternas och Miljöpartiets regeringssamarbete med Liberalerna och Centern.

Vänsterpartiet motsätter sig marknadshyror och har varit tydliga med att fälla regeringen om förslaget inte tas tillbaka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer