Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Naturvårdsförvaltaren Sebastian Ivarsson håller i rester från parkslide som tidigare växte överallt. Hör honom berätta om konsekvenserna efter regeringens slopade stöd i klippet ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Getter åt upp invasiva växter utanför Helsingborg – nu dras pengarna in: ”Bortkastat”

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan satte Länsstyrelsen i Skåne upp ett stängsel för en halv miljon kronor vid Kulla Gunnarstorps naturreservat utanför Helsingborg. Där har getter betat invasiva växter. Pengar och projekt som nu kan vara kastade i sjön.

2019 testades ett nytt sätt att bekämpa invasiva främmande växter i naturresarvatet. Här hade bland annat tysklönn, parkslide och jättebalsamin tagit över markerna.

– Det här området var ju i princip täckt med parkslide innan vi började, säger Sebastian Ivarsson som är naturvårdsförvaltare vid länsstyrelsen i Skåne.

Idag står landskapet öppet.

Bantad miljöbudget

Regeringens miljöbudget har bantats rejält och i år blir det inga pengar till arbetet med att bekämpa naturens värstingar, invasiva arter som jättebalsamin, parkslide, skunkkalla, jätteloka och sidenört.

– Att sluta nu, jamen då är det arbete som vi har gjort bortkastat, säger Sebastian Ivarsson.

Hela budgeten på 55 miljoner kronor har dragits in. Utöver det har budgeten för skötsel av naturreservat minskats med två tredjedelar.

– Följden blir att det här projektet och andra liknande kommer få läggas ned.

Stram budget som behövs

Niki Westerberg, pressekreterare hos klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), har tidigare skrivit i ett mejl till SVT att regeringen fått lägga en stram budget för 2023 på grund av bland annat inflationen, lågkonjunkturen och de höga elpriserna.

– För oss djurägare som håller på och restaurerar naturreservat är det en oerhörd tragedi, säger lantbrukaren Bosse Svorén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.