Foto: SVT/Markus Hjortsman

Efter skarpa supporterkritiken – se polisens arbete på nära håll

Uppdaterad
Publicerad

Det råder en infekterad stämning mellan fotbollssupportrar och polis i Sverige. Inför högriskmatchen mellan HIF och MFF följde vi med polisinspektör Fredrik Brokopp under supportermarsch och ingripande.

Polisens beslut om hårdare tag på arenorna har lett till kraftig och bred supporterkritik.

Bland annat vill myndigheten att säkerhetspersonal på arenorna ska ingripa mot bengaler – och att mindre publik kring matcherna ska kunna vara en åtgärd för ett bättre klimat. Polisens agerande inför matcherna har också ifrågasatts.

Inför Skånederbyt mellan HIF och MFF träffade SVT Nyheter Helsingborg polisen Fredrik Brokopp, som arbetar för att öka dialogen mellan supportrar och polis.

– Vi jobbar mycket med avdramatisera vår närvaro och vårt arbete genom att inte stå i stora grupper, inte ha hjälmarna på när det inte finns behov, sa han då.

SVT:s team tog rygg på polisinspektör Fredrik Brokopp. Foto: Markus Hjortsman/SVT

SVT följde med Helsingborgspolisen

Innan och efter söndagens heta möte i Helsingborg följde SVT:s team Fredrik Brokopp och de andra polisernas arbete. På förhand ansågs mötet som en högriskmatch.

– Uppförsbacken är kanske lite brantare nu utifrån det allmänna debattklimatet, sa Fredrik Brokopp.

Se polisens arbete under derbydagen i Helsingborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.