Lars Thunberg (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden utlovar bättre information till anhöriga. Foto: SVT/TT/Johan Nilsson

Efter smittutbrottet: var tredje boende död på Valltorp

Uppdaterad
Publicerad

På Valltorps vårdboende, med utspridd spridning av covid-19, har dödstalet skrivits upp i veckan. Nu har totalt 20 personer avlidit.

I veckan informerade Helsingborgs kommun att 17 personer avlidit på Valltorp sedan den 22 april.

Nu har ytterligare tre dödsfall konstaterats och siffran har ändrats till 20. Det är lika med var tredje äldre på vårdboendet.

Men vi vet inte vilka som avlidit av covid-19 och vilka som avlidit av andra orsaker, säger Lars Thunberg (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Totalt bor 60 personer på Valltorp i Helsingborg. Mer än hälften av dem, 37, ha alltså konstaterats smittade med covid–19, vilket SVT Nyheter berättade tidigare i veckan.

– Men det har inte kommit några nya som insjuknat på Valltorp sedan 11 maj. En person som haft konstaterad smitta har tillfrisknat, säger Lars Thunberg.

Personal med symptom testas

Även personalen på boendet har drabbats och bemanningen klaras nu med hjälp av vikarier, enligt Lars Thunberg.

– Men tack och lov pågår nu testning av den personal som har misstänkta symptom. På så sätt kan de som inte är smittade komma tillbaka snabbare, säger han.

Anhöriga till boende på Valltorp har varit kritiska till brist på information om smittspridningen.

Hur ska du agera framöver?

– Jag förstår att man är orolig när man inte får information, så vi kommer vara noga med att informera anhöriga i de fall det finns smitta på det vårdboende där de har sina anhöriga, säger Lars Thunberg.

Vad säger du om fackets kritik?

– Jag vet att verksamhetsledningen har goda relationer till facket, säger Thunberg. Jag förutsätter att man är så transparent som det är möjligt.

– Jag kan inte säga om det förekommit några felaktigheter här och vad som eventuellt har brustit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet