• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Nu står det klart att även att socialtjänstens högsta chef Henrik Andersson, tillika tf kommunchef, tillfälligt får träda åt sidan. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter larmet i Båstad: högsta chefen för socialtjänsten stängs av

Publicerad

Efter skandalen inom socialtjänsten i Båstad står det klart att socialtjänstens högsta chef Henrik Andersson tillfälligt tas ur tjänst. Det står också klart att fler barnärenden blivit liggande.

Det har varit turbulent inom socialtjänstens enhet för barn och unga i Båstad. I en larmrapport har det framkommit att polisanmälningar inte gjorts trots misstankar om att barn blivit sexuellt utnyttjade och slagna.

Därtill har det framkommit att orosanmälningar blivit liggande och att det förekommit stora felaktigeter i dokumentationen i olika barnärenden. Bristerna i rapporten går tillbaka till 1 januari 2017.

Två chefer borta

Efter avslöjandet har en av cheferna beslutat att lämna sin tjänst inom socialtjänsten.

Nu står det klart att även att socialtjänstens högsta chef, tillika tf kommunchef, tillfälligt får träda åt sidan.

– Vi fattade beslutet att han under utredningen inte ska arbeta. Han kommer under en månad att vara borta från sitt arbete, under tiden ska vi gå till botten med vad som hänt, säger kommundirektören Erik Lidberg.

Ser över arbetssätt

Chefen togs ur tjänst med omedelbar verkan på fredagen.

– Vi måste se över hela kommunens arbetssätt. Vi kan inte fortsätta så här. För att säkerställa att den externa utredningen blir objektiv och inte påverkas så tas han ur tjänst tillfälligt, säger Erik Lidberg.

SVT Nyheter har sökt men inte lyckats nå Henrik Andersson.

Under torsdagen blev det också känt att fler barnärenden blivit liggande. Socialtjänstens första socialsekreterare har gått igenom mängder med dokumentation och funnit felaktigheter – i vissa fall lagbrott.

Svårt misshandlade lämnas kvar

Det har bland annat framkommit att en 19-åring flicka blivit så svårt misshandlad att hon tvingats söka vård. Det våld hon beskriver är av dödlig karaktär.

I samtal med socialtjänsten bekräftar hon att hennes bröder och far slår henne om hon inte lyder deras regler – och att våldet även riktas mot en tioårig bror.

Utredningen inleds. Socialtjänsten pratar med föräldrarna och därefter ”tystnar” barnen. Barnen får stanna i hemmet och utredningen läggs ned.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Missförhållanden i Båstads kommun

Mer i ämnet