Polisen befarar att det finns risk att attentatet i oktober följs upp med nya angrepp.

Efter polishusattacken: ”Risk för nya angrepp”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen ansöker om tillstånd för att sätta upp fler kameror runt polishusets entré. Myndigheten oroas över nya angrepp.

Vid sprängattentatet den 18 oktober utsattes polishuset i Helsingborg för omfattande skador. Detonationen förstörde stora delar av receptionen och slog upp ett stort hål till det underliggande polisgaraget.

Polisen vänder sig nu till länsstyrelsen för att stärka skyddet runt polishuset. Myndigheten ansöker om fler kameror runt fastigheten eftersom den nuvarande kameraövervakningen inte anses räcka.

”Stor oro och otrygghet råder”

Angreppet i oktober var att betrakta som ett försök till otillåten påverkan av de anställda, skriver polismyndigheten i sin ansökan till länsstyrelsen. Stor oro och otrygghet råder fortfarande bland de anställda eftersom attacken inte klarlagts.

En varning

Polisen skriver även i ansökan att sprängningen skulle kunna vara en varning och att ”Det finns risk att detta angrepp följs upp med nya angrepp”.

Men sprängdådet är inte det enda angrepp som riktats mot polisen. Den 29 augusti inträffade ett större rån mot ett ädelmetallföretag i närheten av polishuset och i samband med det slängdes fotanglar ut på Berga Allé utanför polisens fastighet och på närbelägna gator.

Risk för att utgångar blockeras

Polisen konstaterar att en större lastbil med enkelhet kan ställas upp ”på sådant sätt så att utfarterna från polishuset omöjliggörs”.

Vidare står det att polisen förstärkt staket och stängsel runt fastigheten, ökat antal dörrlås och förstärkt entrédörrar efter det senaste attentatet.

Polisen vill att kameraövervakningen ska pågå dygnet runt och bilderna kunna bevakas i realtid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Detonation vid polishus

Mer i ämnet