Efter stök och smällare – Ängelholms bibliotek akutstängs

Uppdaterad
Publicerad

Stökiga ungdomsgäng gör att Ängelholms bibliotek stänger två timmar tidigare än vanligt.

– Från och med i dag stänger biblioteket klockan 17 i stället för 19. Vi har konstaterat att problembilden dyker upp vid 17-tiden och vill begränsa den, säger Jan Klauser, kommunens säkerhetschef.

Konstverk vandaliserat

Problemen med stökiga ungdomar har pågått en tid. I december vandaliserades ett konstverk utanför biblioteket, i centrum.

Det ryktas också om drogförsäljning och om smällare och raketer som ska ha avfyrats inomhus.

– Jag vet att det skjutits smällare utanför biblioteket. Förutom tidigare stängning sätter vi nu också in väktare, säger Jan Klauser.

Kanske ordningsvakter

Beslutet om väktare och ändrade öppettider gäller till den 9 januari. Därefter tänker sig kommunen andra lösningar.

– Ja, det kan bli fast bevakning i form av ordningsvakter. Eller så hittar vi en lösning med ungdomsmentorer, säger Klauser.

Han betonar att flertalet av ungdomarna som kommer till biblioteket är skötsamma. Men det finns en grupp som är stökiga och som gör att den äldre publiken slutat komma på kvällarna. Det handlar om ungdomar mellan 14 och 20, ibland så många som ett 50-tal.

– Jag skulle vilja att föräldrarna tar ett större ansvar och frågar sina barn vad de sysslar med, säger Jan Klauser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.