En högspänningsledningsstolpe kördes ner av en lastbil på onsdagskvällen. Chauffören fick föras till sjukhus. Foto: Anders Magnusson

Efter strömavbrottet – nu utreds kommunens krisarbete

Publicerad

Närmare 20 000 kunder drabbades av strömavbrottet i början av sommaren. En utredning av kommunens arbete genomförs nu, den ska visa vad som gick fel i krishanteringen.

– Den kommer konkret visa slutsatserna av den händelse som inträffade, lite kring förloppet och konkret kring vad som var bra och dåligt i vårt arbete, säger Herman Crespin, kommunchef i Höganäs.

Strömavbrottet, som varade i 19 timmar, lamslog hela kommunen och slog ut elnätet för närmare 20 000 kunder. Bakgrunden till strömavbrottet var att en lastbil mejade ner en elstolpe.

– Sådana händelser är ofta oförutsedda, det är svårt att förbereda sig mentalt, säger Herman Crepsin.

”Ska visa vad vi kan göra bättre”

SVT har tidigare rapporterat om att Höganäs kommun ska införa krisövningar för sina anställda. Dessutom ska rakelapperater köpas in, för att förbättra kommunikationen i händelse av plötsliga incidenter.

Den utvärdering som nu genomförs ska visa mer konkret vad som borde ha hanterats bättre under pågående kris.

– Jag vill ha en saklig analys av händelseförloppet, den ska visa vad vi kan göra bättre nästa gång, säger Herman Crespin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.