Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du färje-vd:n Kristian Durhuus om den plötsliga anstormningen av färjeresenärer över Sundet. Foto: SVT/Cecilia Hedlund

Efter två år i motvind – nu trängs resenärer för att kliva på färjorna

Uppdaterad
Publicerad

Nära var tredje anställd fick lämna Forsea under pandemin. Men nu seglar färjebolaget i medvind. Under juli månads första dagar strömmade resenärer till i stor skala.

– Vi får gå tillbaka 20 år för att så sådana siffror, säger vd:n Kristian Durhuus.

För två år sedan höll coronapandemin omvärlden i ett grepp och färjorna över Sundet gapade rätt tomma.

I dag är det ett annat värdsläge. Folk är åter ute och reser – men resemönstret har förändrats.

– Vi har högre siffror i dag än sommaren 2019, före pandemin. Men undantag av en slags resenärer. Den grupp som tidigare åkte med bil till Tyskland för att handla alkohol har minskat, säger Kristian Durhuus, vd på Forsea.

– Den shoppingen gör många nu i stället på båtarna, säger han.

En effekt av hemestrandet

Den största ökningen märks av passagerare som stiger på färjorna till fots.

I onsdags uppgick de till 17 000. Det är 65 procent än fler än samma dag för två år sedan, enligt bolagets egna siffror.

Kristian Durhuus ser en rad faktorer bakom det förändrade resemönstret. En av dem är att människor under en lång tid suttit hemma och nu börjar resa igen.

– Därtill är inflationen och bränslepriserna höga. Det här gör att människor hemestrar i större utsträckning. Då passar man på att ta en eller två dagar på andra sidan Sundet, säger han.

”Gynnar hela regionen”

Ett hundratal vikarier har anställts i sommar. Fortfarande är personalstyrkan inte på samma personalnivå som före pandemin.

250 anställda – 30 procent av styrkan – fick gå då.

Nu är tongångarna mer positiva.

– Att människor reser igen gynnar inte bara oss, utan hela regionen. Det är bra för affärerna, turistnäringen och hotellen i området, säger Kristian Durhuus.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.