Flera våldsdåd inträffade i Landskrona i våras. Nu åtalas två unga män för grovt vapenbrott. Foto: TT/Polisens förundersökning

Efter våldsamma dygn i Landskrona – två åtalas för vapenbrott

Publicerad

Efter en rad våldsdåd under ett par dagar i Landskrona i våras ökade polisnärvaron i staden. Misstankar fattades mot några män vid en bil och i samband med detta hittades två skarpladdade pistoler. Nu åtalas en 17-åring och en 22-åring för grovt vapenbrott.

I april i år inträffade flera våldsbrott i Landskrona. En man hittades svårt knivskuren på en parkering, en 20-åring skottskadades mindre än ett dygn senare och strax därefter hittade polisen en knivskuren man bara någon kilometer bort från platsen där skottlossningen inträffade.

På grund av oroligheterna ökade polisen närvaron i staden och kvällen den 24 april såg polisen några män vid en bil som de fattade misstankar mot. Polisen såg en ung man med ett svart föremål i sin hand som plötsligt började springa därifrån.

Kastade iväg vapnet

En polispatrull jagade den unga mannen och såg att han gjorde sig av med föremålet, invirat i en jacka, vid några parkerade bilar. I jackan låg en skarpladdad pistol och strax därefter kunde han gripas.

Samtidigt var en polis kvar vid bilen där de andra männen stod kvar och upptäckte då ett annat vapen på marken – som senare visade sig vara skarpladdat.

DNA-bevis

Efter undersökning av vapnet på Nationellt forensiskt centrum matchade en 22-åring mans DNA på flera platser på pistolen. Även DNA på ammunition, som hittats vid en husrannsakan, matchade mannen.  

Nu åtalas 17-åringen och 22-åringen vid Lunds tingsrätt för grovt vapenbrott.

Enligt Helsingborgs Dagblad pågår även utredningar om fler grova brott kopplade till händelserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer