My Cederlund är en av eleverna som leker med språket. Foto: Johan Dernelius

Eleverna fantiserar bort språkets alla spärrar

Uppdaterad
Publicerad

Vem har egentligen bestämt att kastrull ska heta just kastrull? Det kan ju lika gärna heta ”minibubbelbadkar för mat”. På Nyhamnsskolan leker mellanstadieeleverna med språket och fantasin tar aldrig slut.

– Det är ett projekt för att göra språket kul. Här finns inga stavningsregler eller krav på att skriva med fin handstil. Med mig så släpper vi språket fritt, säger Åsa Jarring som är skrivpedagog och journalist.

Hon har fått pengar för att driva ett ordprojekt som hon kallar för ”Skrivkul”. Målet är att väcka lusten för skrivandet och våga leka med ord. Under projektet ska hon vara tre tillfällen i 16 klasser runt om i Höganäs kommun.

Malcolm Gueye och Erik Holm hittar på massa nya ord med Åsa Jarring. Foto: Johan Dernelius

Under lektionen med mellanstadieeleverna på Nyhamnsskolan är koncentrationen hög. När äggklockan ringer så är tiden slut. Då räcker eleverna snabbt upp händerna för att presentera sina nya ord.

– Ögonförstärkare. Man har ju glasögon oftast för att man ser dåligt, säger Malcolm Gueye om ett par glasögon.

– Minibubbelbadkar för mat, säger en annan elev om kastrullen.

– Jag har funderat på varför saker heter som de heter. Men det var väl någon som kom på det och så tyckte de att det lät bra, säger Malcolm Gueye om namnet på saker och ting.

Många av eleverna har fått upp ögonen för skrivandet och några drömmer om att bli författare när de blir stora.

– Jag har redan börjat skriva på en bok hemma som handlar om en morot i en skog, säger Ebba Hammerfelt.

Ebba Hammelfelt drömmer om att bli författare. Foto: Johan Dernelius

– Oftast så är det så mycket prestation kring skrivandet i skolan och det vill jag inte ha när de är med mig, säger Åsa Jarring och fortsätter:

– Men oftast har inte skolorna pengar själva så jag är så tacksam att jag har fått stipendiepengar för att kunna göra detta.

– Det här är jättekul. Jag tycker om att skriva egna dikter och berättelser, säger Hedda Schölander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.