Andrea Hammarström från Klippan försökte sig på Europarekordet i bänkpress. Foto: Olof Tilly

Svenskt medaljregn under EM i Helsingborg

Publicerad

Några av Europas starkaste personer samlas denna vecka på Helsingborg Arena. För första gången annordnas EM i klassiskt styrkelyft för veteraner. Flera svenskar har tagit medaljer och den äldsta är 82 år gammal.

Styrkelyftare från hela Europa är denna vecka i Helsingborg för att mäta sin styrka. Det är veteran-EM i styrkelyft och gemensamt för alla tävlande är att de är över 40 år.

Äldst är svenska Emil Alin med sina 82 år. Som ensam i sin viktklass gick han hem med guldmedalj efter att bland annat klarat 200 kilo marklyft. 

– Han är riktigt cool och det visar att detta är en tidlös sport. Du kan hålla på från elva års ålder, och som Emil är bevis på, upp till 82-års ålder och vidare, säger Robert Ericsson som är sportchef i Svenska Styrkelyftförbundet och en av arrangörerna bakom mästerskapet i Helsingborg.

Svenskar stod för medaljer

Europeiska mästerskapen i styrkelyft består av tre grenar: bänkpress, marklyft och knäböj. Under onsdagens tävlingar stod de svenska kvinnorna för medaljerna. Carina Hedberg blev bland annat europeisk mästare i 57-kiloklassen.

Andrea Hammarström från Klippan försökte sig på Europarekordet i bänkpress, som idag ligger på 110 kilo, men orkade inte hela vägen i tredje och avgörande lyftet. Trots det missade rekordet vann hon totalt brons i 72-kiloklassen. Anna Wallenten tog guld i bänkpress och slutade på fjärde plats i 52-kiloklassen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.