Foto: Linda Fridh

Beslut om ÄFF-konkurs skjuts upp till imorgon

Uppdaterad
Publicerad

Går ÄFF i konkurs eller inte? Den frågan förblir obesvarad på onsdagskvällen. Ännu återstår en sista livlina som kan rädda klubbens framtid.

– Jag kommer precis från ett möte och är på väg till IP för att informera resten av styrelsen, säger Mikael Modig, styrelseledamot i ÄFF, till SVT Nyheter Helsingborg vid 18-tiden.

Men beskedet han har med sig är inte det många hoppas på: att klubben gjort klart med en ny sponsor som definitivt räddar ÄFF från konkurs ett bra tag framöver. Istället fortsätter förhandlingarna även under torsdagen.

Krisen inom ÄFF

”Lång till lösning”

– Det ser inte mörkare ut i alla fall. Jag ska ha ett par möten vid lunchtid imorgon och efter det kan styrelsen ge besked om vi ska lämna in en konkursansökan eller inte. Vi försöker få ihop en paketlösning, men det är långt dit, det måste jag säga, säger Mikael Modig.

 För två år sedan var Ängelholms FF nära konkurs. Och i somras dök konkursspöket upp igen då klubben inte kunde betala ut spelarlöner. Och nu står klubben bara timmar från nedläggning.

Tre miljoner behöver klubben få in och den senaste veckan har styrelsen arbetat hårt för att få sponsorer att öppna plånboken.

– Vi har pratat med otaliga sponsorser. Och vi har fått löften om en del pengar. Men vi behöver mer hjälp för att klara det här, säger Mikael Modig.

Är det här inte bara att förlänga en osäker situation och snart stå inför konkurs igen?

– Nej. Med pengar från Svenska Fotbollförbundet och den här livlinan så klarar vi verksamheten. Vi ska betala löner till våra spelare och en del skulder, men allt måste inte göras nu. Vi blir inte skuldfria med detsamma.

Slut på lappa-och-laga

Dryga miljonen måste dessutom reserveras för en eventuell dom i en tvist om utbildningsbidrag till en före detta ÄFF-spelare.

Mikael Modig säger att det får vara slut på lappa-och-laga-politiken i klubben.

– Vi måste rensa bordet en gång för alla. Får vi inte in så mycket pengar att det löser våra behov så är det bättre att börja om från början. Det är svårt att gå ut till våra sponsorer med ett svart hål.

Om klubben drivs vidare så räddas både damfotbollen och ungdomsfotbollen. Och A-laget?

– 18 kontrakt går ut nu. Vi vill skriva nya kontrakt men vi får se hur det blir. Men vi siktar i så fall på att stanna i division 1 och inte försöka gå tillbaka till superettan.

Ungdomsverksamheten i fara

Omkring 600 barn och unga spelar fotboll i ÄFF. U19-laget har exempelvis skördat stora framgångar och spelar i sin åldersgrupps Allsvenska.

Men går ÄFF i konkurs upphör klubben att finnas och ungdomarna står utan bas för sitt fotbollsspel. Det scenariot oroar föräldrarna vilket vi tidigare rapporterat om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom ÄFF

Mer i ämnet