Ett 30-tal personer arbetar med det som kallas enkla jobb på det kommunala tvätteriet i Landskrona

Enkla jobb pressar ner arbetslösheten i Landskrona

Uppdaterad
Publicerad

Landskrona hade för ett år sedan landets högsta arbetslöshet med 15 procent. Nu sjunker den. Mycket tack vare att kommunen har startat så kallade enkla jobb för de som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

– Jag har haft många arbeten, sedan gick jag arbetslös i fyra år innan jag fick jobb här på tvätteriet, berättar Rachid Zubeidi.

Han kom till Sverige för 28 år sedan och ska gå i pension till hösten.

Val 2018 Skåne

– De låter mig vara kvar här till september när jag ska gå i pension. Det är skönt, säger Rachid.

De är ett 30-tal som arbetar på det kommunala tvätteriet i Landskrona. Alla har så kallade enkla jobb och tjänar 18 825 kronor i månaden. Målet är att de ska komma ut på den ordinarie arbetsmarknaden.

– Det har varit väldigt lyckosamt. Vi ser att vi får in långtidsarbetslösa på arbetsmarknaden och det finns en mottaglighet ute bland förvaltningarna, säger Jimmie Rönndahl, verksamhetschef i Landskrona kommun.

Trivs med arbetet

Sanela Omeragic tillhör dem som fått ett fast jobb. Hon var arbetslös i två år, fick ett enkelt jobb som serviceassistent på ett äldreboende, som då drevs i kommunal regi. Nu är det privat och drivs av Attendo, som gett Sanela en tillsvidareanställning.

– Jag är nöjd. Jag trivs med mitt arbete, säger Sanela och berättar att hennes arbetsuppgifter i huvudsak är i köket.

Lägre arbetslöshet i Landskrona

Jimmie Rönndahl säger att kommunen bearbetar arbetsgivarna så de sänker sina trösklar. Alla behöver inte vara utbildade förskollärare och undersköterskor för att arbeta på förskolor och ädreboende. Det finns enklare sysslor som behöver göras. 

– Det är ett långsiktigt arbete och vi har bara börjat men vi ser redan resultat, säger Jimmie Rönndahl.

Arbetslösheten i Landskrona har gått ner den senaste tiden, och ligger nu på cirka 13 procent, mot drygt 15 i januari förra året.

– Vi ser att en väldigt stor grupp står långt från arbetsmarknaden. Man har inte de kompetenser som efterfrågas för att ta ett jobb idag och det här är svaret som kan ge både självförtroende och kompetenser, säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.

Mål: Minskad arbetslöshet

Landskrona har fått 36 miljoner kronor från Europeiska socialfonden till projektet med enkla jobb. Om två år ska det avslutas och målet är att få ner arbetslösheten i Landskrona till snittet i Skåne, det vill säga nio-tio procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet