Polisen spärrade av bostaden efter händelsen. Foto: Mikael Nilsson

Ett års fängelse efter dödsmisshandel på grillfest

En 36-årig man döms till ett års fängelse efter att ha slagit en annan man med knytnävsslag i magen på en grillfest i Höganäs i mitten av juli. Bråket slutade med att den misshandlade mannen dog.

Det var natten till den 16 juli som polisen larmades till en bostad i Höganäs efter att en fest spårat ur. Festdeltagarna har vittnat om att det var god stämning på festen, innan två av festdeltagarna började bråka med varandra.

Efter bråket beskriver flera vittnen hur den ena mannen legat på rygg i gräset, men att de trodde att han däckat på grund av berusning. Mannen bars därför in i huset, där deltagare hjälptes åt att tvätta av honom och byta hans kläder.

Polisen som larmats till platsen efter bråket konstaterade på plats att stämningen lugnat ned sig och att den angripne mannen verkade ligga och sova. Patrullen lämnade därefter platsen.

Trodde mannen var berusad

Efter en timme upptäckte deltagarna själva att den misshandlade mannen hade blivit blå och kall. Ambulans och polis kallades till platsen igen. Mannen fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Obduktionen visar att mannen dött av förblödning till bukhålan. Rätten konstaterar att de inre skadorna uppkom som en direkt följd av den dömde 36-åringens slag mot hans mage. Enligt rätten borde 36-åringen ha förstått att slagen kunde leda till mannens död.

36-åringen döms mot sitt nekande till ett års fängelse för misshandel och vållande till annans död. Han ska även betala skadestånd till den döde mannens fru och hans nio-åriga dotter på 30000 kronor vardera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer