Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från nattens explosion i videoklippet. Foto: Winnie Gravlund/SVT

Kraftig explosion i centrala Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

En explosion inträffade under morgonen på Södra storgatan i centrala Helsingborg. Många rutor har krossats, men ingen person är rapporterad skadad.

Polis och räddningstjänst larmades till platsen strax efter klockan fyra. Explosionen har skett utanför en restaurang i närheten av Mariakyrkan. Exakt vad det är som detonerat är oklart i nuläget. Polisen har spärrat av ett större område runt platsen, då det är mycket glassplitter på marken.

Kraftig smäll

Även flera intilliggande fastigheter har fått rutor krossade, fönster på ett hotell mitt emot har skadats och samma med fönster på Mariakyrkan.

– Den måste ändå varit ganska kraftfull, säger Peter Martin, vakthavande befäl.

Han beskriver att explosionen skedde på en ganska tillsluten plats där trycket kan studsa mellan fastigheter. Vilket kan leda till att även en mindre laddning kan göra större skador.

Polisen spärrade av ett större område i centrala Helsingborg efter explosionen. Foto: Winnie Gravlund/SVT

Bombskyddet var på plats

På räddningstjänsten bekräftar man att det rört sig om en kraftig smäll.

– Polisen får ta över och utreda vad det är som hänt, men det rör sig om en kraftig explosion, säger Lars Rundh, inre befäl på räddningstjänsten.

Polisen utreder det hela som grov allmänfarlig ödeläggelse.

Foto: Simon Melin/SVT

Nationella bombskyddet och kriminaltekniker skickades till platsen under morgonen. En teknisk undersökning har genomförts men vad den har gett för resultat vill polisen i nuläget inte kommentera.

– Det är alldeles för tidigt i utredningen, säger Karim Ottosson, lokalpolischef i Helsingborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.