Foto: Julia Maric/SVT

Kraftig explosion i bil i Östra Ljungby

Uppdaterad
Publicerad

En personbil i Östra Ljungby i Klippans kommun exploderade under tisdagsmorgonen. Det rör sig enligt polisen om sprängmedel som fått bilen att fatta eld och explodera.

Larmet kom till polisen vid fyratiden på morgonen.

– Bilen har exploderat och orsakat stora skador på det intilliggande huset, sade Hans Nilsson, vakthavande befäl på polisen i region syd.

Kriminaltekniker och nationella bombskyddet var på väg till platsen då det eventuellt kunde finnas ytterligare sprängmedel som ännu inte detonerat.

– Det rör sig om att det är anlagt, någon typ av sprängmedel som placerats.

Foto: Julia Maric/SVT

Ingen skadad

En man befann sig i det intilliggande huset när branden utbröt, men ska inte ha skadats enligt polisen.

– Nu kommer vi att utreda vad som hänt, sade Stephan Söderholm på polisens ledningscentral vid 08-tiden.

Det är fortfarande inte klarlagt vad som orsakade explosionen, men någon form av brandfarlig vätska eller bomb skulle kunna vara orsaken.

– Delar av bilen har ju flugit över tjugo meter och nu gäller det att fastställa varför det här skett, om det finns någon hotbild med i bilden, säger Stephan Söderholm.

Ärendet kommer att upprättas som allmänfarlig ödeläggelse.

Gjort tekniska fynd

Vid 11-tiden lämnade bombteknikerna och de lokala teknikerna platsen efter undersökning.

– Jag har inte fått svar från bombteknikerna ännu, deras uppgift har varit att säkra så att det inte kan explodera igen, sade Hans Nilsson, inre befäl, till SVTs reporter på plats i Östra Ljungby.

– Man har gjord fynd, dock vet jag inte vilka fynd. Man har anträffat föremål som man tagit i beslag och de har nu skickats vidare för undersökning.

Finns det någon hotbild mot den som bor i huset?

– Inget har framkommit hittills om att personen är hotad.

Finns det vittnen?

– Det är jättebra om någon gjort iakttagelser och vi är tacksamma om vi får reda på mer. Annars får vi avvakta med den kriminaltekniska utredningen och se vad den kan ge, sade Hans Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.