Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sören Nordh är sjuksköterska och skyddsombud vid akuten i Helsingborg och han räknar de inhyrda sjuksköterskorna på akuten till ett tiotal. Foto: TT/SVT

Ansträngt läge på Helsingborgs lasarett: ”Orolig för hur vi ska orka”

Uppdaterad
Publicerad

På Helsingborgs lasarett larmar nu Vårdförbundet om att vårdpersonalen går på knäna.

– Vi är väldigt, väldigt trötta och jag är orolig för att vi inte ska orka med detta, säger Sören Nordh, skyddsombud.

Efter en tuff höst och vinter med flera inlagda patienter med covid-19 är personalen på Helsingborgs lasarett slitna. Samtidigt väljer allt fler patienter att uppsöka vård till följd av att smittotalet minskar.

– Läget är ansträngt och vi hade behövt ha fler vårdplatser öppna säger, Karin Fristedt tf sjukhuschef.

Situationen är ett återkommande problem och när semesterperioden nu har börjat larmas det återigen på Helsingborgs lasarett.

– Problemet är att det finns för få vårdplatser för antalet sjuka som behöver vård. Sedan så blir det alltid värre under sommaren när vi behöver ha semester, säger Sören Nordh, sjuksköterska och skyddsombud.

Ligger i korridorerna

Sören Nordh menar att bristen på vårdplatser skapar en miljö som är dålig för både personal och patienter.

– Finns det inga lediga vårdplatser ligger patienterna i korridorerna. Överbeläggningen och överbelastningen leder bara till problem för alla, säger han.

Enligt Karin Fristedt försöker sjukhuset lösa problemet med bland annat bemmaningspersonal.

– Vi försöker ta in bemmaningspersonal men det är svårare i år än tidigare. De vill också ha semester efter detta året, säger hon.

Ny introduktionsanställning

På längre sikt hoppas Helsingborgs lasarett förbättra situationen med en ny introduktionsanställning. Förändringen innebär att sjuksköterskor och läkare tillsammans ska arbeta på olika avdelningar i början på deras anställning.

– Vi tror att en bredare och längre introduktionsanställning för sjuksköterskorna skulle göra oss mer attraktiva, säger Karin Fristedt tf sjukhuschef.

Vårdförbundet håller med om att Helsingborgs lasarett behöver höja statusen för sjuksköterskorna.

– Den bästa lösningen är att satsa på att behålla personalen, särskilt sjuksköterskorna eftersom vårdplatsbristen beror på att det finns för lite sjuksköterskor, säger Sören Nordh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer