Christofer Björk tycker att Arbetsförmedlingen gått alldeles för fort fram. Foto: Privat

Fackordföranden: ”Inget vi tar emot med ett leende”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen vill lägga ner 16 kontor i Skåne. Nu ska förslaget förhandlas med facket.

– Vi är bland annat väldigt oroliga för konsekvensen i glesbygden, säger Christofer Björk, ordförande för Statsanställdas Skåneavdelning.

Arbetsförmedlingen har varslat 4 500 anställda om uppsägning. Och så här ska det gå till enligt ett förslag: 132 kontor läggs ner i hela landet. I Skåne försvinner totalt 16 kontor, sju av dem i Nordvästskåne.

Nu väntar förhandlingar med de fackliga organisationerna.

Christofer Björk är ordförande för Statsanställdas Skåneavdelning. ST är den största fackliga organisationen inom Arbetsförmedlingen.

 – Det här beskedet mottas inte direkt med ett leende hos oss. Vi är bland annat väldigt oroliga för konsekvensen i glesbygden av att så många kontor läggs ner där. säger han.

”Vi saknar analyser”

Christofer Björk tycker att Arbetsförmedlingen gått alldeles för fort fram.

– Vi saknar djupare analyser, konsekvensanalyser och en kartläggning av behovet av små och medelstora kontor – det är för övrigt begrepp som inte definierats fullt ut av arbetsgivaren.

Nu fortsätter förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare på central nivå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.