Foto: Johan Nilsson / TT

Fast HH-förbindelse tappar stöd hos skåningarna

Uppdaterad
Publicerad

Skåningarnas intresse för en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör minskar. Det visar en undersökning från SOM-instititutet som HD/Sydsvenskan rapporterar om.

Ökad rörlighet och en integrerad arbetsmarknad är viktiga delar i arbetet för visionen om ett ”Greater Copenhagen”. Men skåningarnas intresse för ett större skånskt-danskt samarbete i Öresundsregionen tycks sjunka, enligt en undersökning från SOM-institutet som HD/Sydsvenskan rapporterar om.

Ett exempel på det är stödet för en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör. I den senaste undersökningen från SOM-institutet svarade bara 36 procent av de 2000 tillfrågade skåningarna att förslaget är bra eller ganska bra. 2011 tog 44 procent ställning för förslaget.

”Rätt märkligt”

– Det är rätt märkligt, det borde öka med tiden. Den politiska frågan förs fram hela tiden på dagordningen och det förs en debatt, säger Jesper Falkheimer, professor i strategisk kommunikation vid Campus Helsingborg, till HD/Sydsvenskan.

Intervjuerna i undersökningen gjordes 2015 innan gränskontrollerna infördes och är en del av en bredare undersökning om skåningarnas inställning till samarbete i Öresundsregionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.